philippe starck bambuszgondola velence

Bambuszból készült luxusgondolát álmodott meg Philippe Starck

A formatervezés egyik legnagyobb nemzetközi sztárja, Philippe Starck már 50 éve a Velence melletti Buranóban él, és most a leghagyományosabb helyi közlekedési eszközt, a gondolát gondolta újra.


Philippe Starck tervei alapján számtalan menő dizájnbútor- és kiegészítő készült már, egyik legismertebb darabja a Louis Ghost szék, mely egy barokk szék átlátszó műanyagból újraálmodott verziója. Ezúttal azonban nem a lakásunkba álmodott valami újdonságot, hanem az innováció szolgálatába állította a formatervezés "fegyverét". A francia dizájner a velencei kreatívok ösztönzésére alkotta meg a Dream of Winter Gondolát, a tervek jelenleg a Ca' Foscari Egyetemen vannak kiállítva.

philippe starck bambuszgondola velence

Fotó: Dezeen


"Mélyen csodálom és tisztelem a gondolát, ami az egyik legkomplexebb hajó a világon, mivel a felépítése teljesen asszimetrikus, a súly mégis tökéletesen eloszlik rajta a súly, és egyenesen tud menni még a legnehezebb körülmények közt is." – mondta Starck a Dezeennek. A modern gondola préselt és laminált bambuszból készül, így egyszerre erős, strapabíró, nem igényel karbantartást és a nedvesség sem árt neki. A hajó közepén egy zárt kajüt van, ezzel téve használhatóvá a hajót a téli hónapokban is.