Egy közlekedési lámpa zöldet mutat.

Egy újfajta lámpát tesztelnek az autók elé lépő gyalogosok miatt Hongkongban

Hongkongban az okostelefonok olyannyira elvonják a gyalogosok figyelmét az úttesten való átkelés közben, hogy a hatóságok egy újfajta utcai lámpát tesztelnek, amely segít megakadályozni, hogy a járművek elé lépjenek.


A Bloomberg hétfőn arról számolt be, hogy az új lámpákat négy helyszínen tesztelik hat hónapon keresztül.

A készülékek hátborzongató vörös fényt bocsátanak ki a zebrára és a járdára, azzal a céllal, hogy a lefelé figyelő embereket rávegyék arra, hogy megálljanak, mielőtt az autók elé lépnek.

A Bloomberg beszámolója alapján a helyi közlekedési minisztérium szerint idén csökkent a balesetben elhunyt gyalogosok száma, de a közlekedési lámpákat figyelmen kívül hagyó emberek által okozott halálesetek száma viszont emelkedett.

2022 első hat hónapjában hét gyalogos halt meg különböző jelzett átkelőhelyeken, és ebből négy esetben az okozta a balesetet, hogy az érintettek nem figyeltek oda a lámpára.

Az új jelzőlámpák ötlete egyelőre nem túl népszerű a lakosság körében, annak ellenére, hogy mégis szükségesnek érzik azokat.

Egy lakos a Bloombergnek azt mondta, hogy minden valószínűség szerint az emberek eljutnak oda, hogy figyelmen kívül hagyják az új találmányt.

Hozzá fognak szokni, mintha nem is létezne

– mondta egy illető a hírügynökségnek.

Nyitókép: Unsplash

Forrás: Futurism