HongKong napkeltekor

Hongkong két év után végre megnyílik a turisták előtt

Május 1-jétől Hongkong megszünteti a nem helyi lakosok belépési tilalmát a városba, és enyhíti a szigorú zéró-COVID politikáját.


A kormány pénteken közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy májusban enyhíteni kívánja a korlátozásokat, mivel a koronavírusos megbetegedések fokozatosan stabilizálódnak, írja a Lonely Planet.

„Bár a napi utasforgalom nőtt április 1-je óta, amikor a kormány kilenc tengerentúli régióból feloldotta a repülési tilalmat, a behozott esetek aránya nem emelkedett, hanem csökkent”

– állt a közleményben.

Ennek megfelelően Hongkong szigorú járványügyi intézkedéseit úgy módosítják, hogy május 1-jétől a nem helyi lakosok is beléphetnek a városba – lényegében 2020 márciusa óta először.

Hongkong azonban – melynek politikája szorosan igazodik a szárazföldi Kína politikájához – egyelőre nem mond le a szigorú szabályokról, például a kötelező karanténról.

A nemzetközi érkezőkre vonatkozó hongkongi szabályok

Az új beutazási rendszer szerint az utazók a repülőtéren COVID-19 gyorstesztet végeznek, és akiknek a tesztje negatív, azokat egy kijelölt szállodába küldik, ahol hét napig karanténban maradnak.

Indulás előtt elismert oltási bizonyítvánnyal, valamint egy 48 óránál nem régibb, negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük. Emellett igazolást kell bemutatniuk arról, hogy lefoglalták és előre kifizették a karanténszállodában való elhelyezésüket.

Az oltási igazolványon és a vizsgálati eredményeken kívül Hongkong megköveteli, hogy minden beérkező egy egészségügyi nyilatkozatot töltsön ki. A nyomtatvány kitöltése után az utasok egy QR-kódot kapnak, amelyet a repülőtéren beolvashatnak a belépéshez.

A hongkongi járatok felfüggesztése

A Bloomberg szerint enyhül az a büntetés is, amely hétnapos útvonaltilalmat rendel el azokra a járatokra, amelyek három vagy több fertőzött utast hoznak be. Május 1-jétől a felfüggesztés hétről öt napra csökken, a járatokat pedig csak akkor függesztik fel, ha három utas helyett öt vagy több utas tesztje pozitív az érkezéskor.

A kormány szóvivője a hírportálnak elmondta, hogy tisztában van azzal, hogy a tilalom „túl szigorú volt, ami különböző útvonalak felfüggesztéséhez vezetett, és könnyen megzavarta a Hongkongba visszatérő emberek útvonalát”.

A helyi média jelentése szerint Hongkong áprilisban már 23 járatot függesztett fel, köztük a Cathay Pacific Londonból, Manchesterből és Sydneyből induló járatait, az Emirates Dubajból és Bangkokból induló járatait, valamint a KLM amszterdami járatait, mert a fedélzeten tartózkodó három vagy több embernek vagy pozitív lett a tesztje az érkezéskor, vagy nem volt náluk a szükséges egészségügyi dokumentáció.

A járatfelfüggesztési politika megnehezíti a hongkongi utazás tervezését, mivel az útvonalakat rövid időn belül felfüggeszthetik. A kockázat elkerülése érdekében az olyan légitársaságok, mint a British Airways és a Virgin Atlantic, az év későbbi időszakáig nem repülnek Hongkongba.

Szájmaszkok és korlátozások Hongkongban

Hongkongban kötelező az szájmaszk viselése: a kültéri és beltéri nyilvános helyeken is maszkra van szükség.

Az éttermek azonban a héten újra kinyitottak, hogy lehetővé tegyék a személyes étkezést, az edzőtermek újra nyitva vannak, és a nyilvános összejövetelekre vonatkozó korlátozást csoportonként kettőről négy főre emelték.

A legtöbb helyre, beleértve a szupermarketeket, bevásárlóközpontokat és éttermeket is, oltási igazolvánnyal lehet csak belépni.

Nyitókép: Shutterstock / leungchopan