A Mars

Ősi idegen élet okozhatta a Mars hanyatlását egy új tanulmány szerint​

Bár most kopár, vörös homokos tájként ismerjük, korábban folyók és tavak lehettek a Mars felszínén, amik életre alkalmassá tették azt. Mi történhetett, hogy így megváltozott? Szakértők nemrég egy érdekes elméletet vázoltak fel, melyben egy ősi idegen életet neveztek meg felelősnek.


A Nature Astronomy című szaklapban megjelent tanulmány szerint, ha a Marson egykoron — több milliárd évvel ezelőtt — létezett élet, akkor az minden bizonnyal apró mikrobákból állhatott. Ezek a talajszint alatt éltek, mivel a felszíni hőmérséklet túl hideg volt már akkor is számukra. Különleges tulajdonságuk, mely később a pusztulásukhoz vezethetett, hogy metánt termelhettek melléktermékként.

Ez az anyag az idő múlásával visszafordíthatatlanul rongálta a vörös bolygó légkörét, ezzel pedig az ottani élet is kihalt. Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a Mars felszínén egykoron valóban voltak folyók, tavak és talán még óceánok is, így tényleg alkalmas lehetett egy ilyen létforma fenntartására.

Az életben maradásuk főleg annak volt köszönhető, hogy bőségesen akadt felhasználható hidrogén a légkörben, valamint az éghajlat is kedvező volt.

„A célunk az volt, hogy elkészítsük a marsi kéreg modelljét a kőzet és a sós víz keverékével, majd hagyjuk, hogy a légkörből gázok diffundáljanak a talajba. Ezt követően megnéztük, hogy a metanogének képesek lennének-e ezzel együtt élni"

— mondta Regis Ferrière, a tanulmány vezető szerzője a sajtóközleményben.

Egy Marson s\u00e9t\u00e1l\u00f3 \u0171rhaj\u00f3sr\u00f3l k\u00e9sz\u00edtett illusztr\u00e1ci\u00f3

Fotó: Unsplash/Nicolas Lobos

Az eredményeik alátámasztották az elképzelésüket. Az élet viszont nem tartott sokáig az égitesten, mivel nagyon gyorsan, néhány tíz- vagy százezer év alatt teljesen megváltoztatták biológiai tevékenységükkel a légkör felépítését. A hidrogén kivonásával módosították az éghajlatot, ezzel pedig a saját létezésüket is megpecsételték.

Az új modell és a tanulmány azt bizonyítják, hogy még nagyon keveset tudunk a Marsról és a történelméről — olvashatjuk a Futurism cikkében. Az eddigi elméletek bizonyítása és az új kutatások megkezdése érdekében további hasonló munkákra van szükség a témakörön belül.