II. Erzsébet királynő Burmese nevű kedvenc lován ​a brit zászlós díszszemlén Londonban, 1971. június 12 -én.

Három merényletet is elkövettek II. Erzsébet ellen

II. Erzsébet királyné a valaha volt leghosszabb ideig a trónon levő uralkodó, a több évtized alatt háromszor is merényletet próbáltak elkövetni ellene.


Az angol királynő nemcsak a leghosszabb uralkodási időt tudhatja magáénak, hanem ő a legtöbbet utazó vezető. Ennek az egyik árnyoldala, hogy jóval több veszélynek van ilyenkor kitéve, mintha a Buckingham-palotába ülne naphosszat. Szerencse vagy bátorság, II. Erzsébet háromszor is túlélt egy-egy ellene tervezett merényletet, íme a három eset az Scmp cikke alapján:

Ausztrália, 1970


1970-ben Erzsébet királyné és férje, Fülöp herceg Ausztráliában tett látogatást. Utazásuk egy pontján az uralkodónak és férjének vonaton kellett utaznia Sydney-ből az Új-Dél-Wales-i Orange-ba. Cliff McHardy egykori főfelügyelő elmondása szerint az állítólagos bérgyilkosok egy farönköt helyeztek el a vonaton, hogy azt kisiklasszák. Egy másik vonat egy órával a királynő járatának jövetele előtt ellenőrzést tartott a vágányokon, és nem talált semmit, ezért gyanítható, hogy merénylet történt.

Bár a vonat a rönknek ütközött, állítólag túl lassan haladt ahhoz, hogy kárt tegyen a szerelvényben. Soha, senkit nem tartóztattak le a bűncselekmény miatt, a történet pedig csak 2009 -ben derült ki, amikor McHardy nyugdíjba vonulásakor beszélt erről. Elmondása szerint a kormány addig leplezte a történetet, hogy elkerülje a kínos helyzetet.

​Brit zászlós díszszemle, 1981

Az angolul Trooping the Colour-ként emlegetett eseményt minden évben megrendezik a Brit Nemzetközösség ezredei Londonban. Ilyenkor hatalmas tömeg gyűlik össze a Buckingham-palota és a Trafalgar tér között húzódó úton, a The Mall-on, hogy a lóháton érkező királynőt láthassák. Nem volt ez máshogy 1981. június 13 -án sem, amikor a 17 éves fiú, Marcus Sarjean hat üres lövést adott le egy riasztópisztollyal a királynő felé, ahogy az elvonult tőle nem messze. A lövés hallatán II. Erzsébet kedvenc lova, Burmese megriadt, de az uralkodónak sikerült megnyugtatnia és tovább lovagolnia.

Sarjeant letartóztatták és bíróság elé állították, ahol elismerte, hogy híres akart lenni, és John Lennon előző évi merénylete ihlette az egész ötletet. Sarjeant a hazaárulásról szóló törvény értelmében öt év börtönbüntetésre ítélték, tekintettel arra, hogy „őfelsége, a királynő közelében vagy annak közelében szándékosan eresztett el lövéseket azzal a szándékkal, hogy megriassza Őfelségé".

​Új -Zéland, 1981

Alig néhány hónappal a Mall-on történt lövöldözés után a királynő ellen ismét gyilkosságot kíséreltek meg új-zélandi látogatása során. A királynő Dunedin város múzeumát tekintette meg, míg a 17 éves Christopher John Lewis egy közeli épületben várt, majd kilőtt az ablakon, mikor a királynő kiszállt egy autóból.

A fiú rosszul célzott, bár a szemtanúk arról számoltak be, hogy „hangos reccsenést" hallottak. Lewist nyolc nappal később letartóztatták, három évet töltött börtönböntetésben, részben pszichiátriai intézetben.