Egy iPhone XR

Úgy tűnik, az iPhone-ok hamarosan akár a depresszió jeleit is képesek lesznek diagnosztizálni

Az Apple állítólag olyan új, telefonba épített technológián dolgozik, amely segíthet a mentális egészségügyi problémák – így például a depresszió – diagnosztizálásában.


Az okostelefonok gyakorlatilag lassan már mindent képesek lesznek megoldani helyettünk: emlékeztetnek fontos dátumokra, tanulnak velünk, de adott esetben még otthonaink takarítását is képesek nélkülünk levezényelni. Most az Apple-nek köszönhetően újabb mérföldkőhöz értünk, iparági pletykák szerint ugyanis az iPhone-ok képesek lesznek akár még a depressziót is diagnosztizálni.

Ahogy arról a The Wall Street Journal beszámolt, a technológiai óriás egy új iPhone-funkción dolgozik, amely segíthet felismerni, ha egy felhasználó depressziós vagy kognitív hanyatlásban szenved. A technológia az érzékszervi adatokat - többek között a mobilitást, a fizikai aktivitást, az alvási szokásokat, a gépelési viselkedést - használná fel arra, hogy kiszűrje a különböző mentális egészségügyi vagy neurológiai problémákhoz kapcsolódó digitális jeleket – írja a Dazed.

Az Apple a Kaliforniai Egyetemmel (UCLA) és a Biogen gyógyszeripari vállalattal dolgozik együtt a technológián. Előbbi jelenleg a stresszt, a szorongást és a depressziót, míg utóbbi az enyhe kognitív zavarokat kutatja.

Arnel Hasanovic/Unsplash

A tavaly indult tanulmányában a UCLA nagyjából 3000 fős mintán követi nyomon az Apple Watch és az iPhone adatait. A kutatók a telefon kamerájának, billentyűzetének és hangérzékelőinek adatait, valamint a mozgással és alvással kapcsolatos adatokat figyelik. Az adatok olyan információk révén utalhatnak egy személy mentális állapotára, mint az arckifejezés, a beszédmód, a séták gyakorisága, az alvási szokások, a szív- és légzésszám, valamint a gépelés sebessége és tartalma.

A Biogen 2021 januárjában ismertette először saját kutatását, mely a „digitális biomarkerek kifejlesztéséről a kognitív teljesítmény nyomon követését" vizsgálja. A szeptember közepén indult kutatás – az Apple-lel együttműködésben – azt vizsgálja, hogy az Apple Watch és az iPhone milyen szerepet játszhat a kognitív egészség romlásának szűrésében, beleértve az enyhe kognitív károsodást.

„A digitális biomarkerek sikeres kifejlesztése az agy egészségének területén segítene megoldani a betegek diagnózisának felgyorsítására irányuló jelentős igényt, és képessé tenné az orvosokat és az egyéneket az időben történő cselekvésre"

– nyilatkozta Michel Vounatsos, a Biogen vezérigazgatója.

Arra vonatkozóan – ha egyáltalán tényleg lesz ilyen –, hogy mikortól lesz elérhető az iPhone ilyesfajta funkciója, információk még nincsenek.

Egy azonban biztos: a szakemberek tudását továbbra sem lesz képes egyetlen technológiai fejlesztés sem pótolni.