Nagyobb eséllyel alakulhat ki agykárosodás a szexuálisan bántalmazott nőknél

Nagyobb eséllyel alakulhat ki agykárosodás a szexuálisan bántalmazott nőknél

Egy új tanulmány kimutatta a szexuális bántalmazás és az agykárosodás közötti összefüggést.

A szexuálisan bántalmazott nőknél nagyobb kockázata van az agykárosodás kialakulásának, amely összefüggésben áll a kognitív hanyatlással, a demenciával és a sztrókkal – derült ki az új tanulmányból.

„Ez lehet akár gyermek-, akár felnőttkori szexuális zaklatás. A lakosságra vonatkozó adatok alapján a legtöbb nő a korai serdülőkorban és a korai felnőttkorban szenved el szexuális zaklatást, így ezek valószínűleg korai tapasztalatok, amelyeknek a nyomait a későbbi életszakaszokban látjuk"

– idézi a CNN Rebecca Thurstont, a tanulmány szerzőjét, a Pittsburgh -i Egyetem Közegészségügyi Egyetem női bio-viselkedési egészségügyi laboratóriumának professzorát és igazgatóját.

Az új tanulmány, amelyet csütörtökön mutattak be az Észak-Amerikai Menopauza Társaság éves ülésén, egyre több kutatást tesz közzé a szexuális zaklatás testre és lélekre gyakorolt hosszú távú hatásáról.

A korábbi tanulmányok azt találták, hogy a szexuális traumák összefüggésben állnak a trigliceridek magasabb szintjével és a vérnyomással a középkorú nőknél. Egy Thurston által készített 2018 -as tanulmány emellett megállapította, hogy azok a nők, akik korábban szexuális zaklatásról számoltak be, háromszor nagyobb valószínűséggel voltak depressziósak, és kétszer akkora mértékben voltak hajlamosak a szorongásra és álmatlanságra, mint azok a nők, akiket nem ért szexuális bántalmazás.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint a depresszió, a szorongás és az alvászavarok mind rosszabb egészségi állapothoz kapcsolódnak, beleértve a szívbetegségeket is. Az intézmény statisztikái azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban több mint minden harmadik nőt (és minden negyedik férfit) élete során legalább egyszer szexuális zaklatás ér. Figyelembe véve a széles körű hatást, Thurston azt mondta, hogy az orvosoknak minden korábbi szexuális traumáról ki kell kérdezniük betegeiket, majd gondosan figyelemmel kell kísérniük a nők szív- és érrendszeri problémák megjelenését, ahogy öregszenek.

A Brain Imaging and Behavior nevű folyóiratban hamarosan megjelenő, új tanulmány a fehérállomány hiperintenzitásának jeleit kereste 145 olyan középkorú nő agyvizsgálatában, akiknek korábban nem volt kardiovaszkuláris betegségük, sztrókjuk vagy demenciájuk. A résztvevők 68 százaléka számolt be valamilyen őt ért traumáról, a nők 23 százaléka pedig szexuális zaklatásról az életében.

Az agyi képalkotás segítségével azt találtuk, hogy a szexuális zaklatást átélt nőknél nagyobb a fehérállomány hiperintenzitása az agyban. Ez a kiserek betegségének mutatójaként összefüggésbe hozható a sztrókkal, a demenciával és a kognitív hanyatlással"

– fogalmazott Thurston.