J.K. Rowling

Átneveztek egy J. K. Rowling nevét viselő iskolai házat az író vélt transzfóbiája miatt

Átneveztek egy eddig J. K. Rowling nevét viselő iskolai házat egy brit gimnáziumban az író transzfóbnak tartott kijelentései miatt.

Az essexi Boswells Schoolban az iskola tanulóházai híres britekről vannak elnevezve, az öt intézmény közül az egyiket mostanáig a Harry Potter-kötetek írója után Rowlingnak hívták. Az iskola közleménye szerint azonban számos kérés érkezett a diákok és a dolgozók részéről is, hogy vizsgálják felül a ház nevét Rowling transzneműekkel kapcsolatos megjegyzéseinek és nézeteinek fényében, írja a Telex.

„Az ebben a kérdésben vallott nézetei nem egyeznek az iskolánk politikájával és azzal a meggyőződésünkkel, hogy ez egy olyan hely, ahol az emberek szabadok lehetnek”

– áll a közleményben.

A dolgozók javaslatai alapján ház új nevét Dame Kelly Holmes olimpikon után kapja.

J. K. Rowlingról az elmúlt időszakban leginkább annak kapcsán lehetett olvasni, hogy többször is sokak által transzfóbnak tartott kijelentéseket tett. Korábban megvédett egy kutatót, akit azért rúgtak ki, mert azt tweetelte, hogy egy ember nem változtathatja meg a biológiai nemét, egy másik alkalommal pedig a következőt írta ki a Twitteren:

Emberek, akik menstruálnak. Biztos vagyok benne, hogy van szó ezekre az emberekre. Segítene valaki?

Erre válaszként adott találgatásaiból arra utalt, hogy a „nő” szóra gondol, mely a kommentelők szerint transzfób megnyilvánulás volt.

Az író mindvégig tagadta az őt ért vádakat, melynek következtében rengetegen elhatárolódtak tőle, többek között a Harry Potter-filmek színészei. Az HBO GO-n január 1-jén debütált Harry Potter 20. évforduló: Visszatérés Roxfortba című jubileumi műsorban Rowling nem szerepel, és bár nem hivatalos, de könnyen lehet, hogy emiatt nem hívták a műsorba szerepelni.

Nyitókép: WireImage / Samir Hussein