Kim Kardashian a 2022-es Met-gálán

Jól nézett ki, de problémás Kim Kardashian Met-gálás fogyása

Két napja azzal van tele a sajtó, hány kilót fogyott le nagyon rövid időn Kim Kardashian azért, hogy beleférjen Marilyn Monroe egykori ruhájába a hétfőn tartott Met-gálán. Az egészségügyi szempontokról azonban nem esett szó, pedig nem elhanyagolható.

A valóságshow-sztár és üzletasszony Kardashian ugyanazt az ikonikus ruhát viselte, amit Monroe 1962-ben John F. Kennedy elnök 45. születésnapján, melynek alkalmából előadta a Happy Birthday Mr. President című számot.

Függetlenül attól, hogy mit gondolunk a Kardashian családról, a ruháról vagy Kim Kardashian megjelenéséről, elég problémás, amiket a felkészülésről nyilatkozott.

Kardashian a Vogue-nak elmondta, hogy három hét alatt 7 kilót kellett leadnia, hogy beleférjen a ruhába. Számos dietetikus háborodott fel ennek hallatán, nem meglepő módon.

Először is, a fogyás nem mindenkinek a célja (és nem is lehet), de ha mégis, akkor annak megvan az egészséges módja – és ekkora súlyvesztés ilyen rövid idő alatt nem az, magyarázza Jessica Ball dieteikus az EatingWell cikkében.

A szakértők szerint a legtöbb súly, amit valaki egy hét alatt egészségesen leadhat, legfeljebb 2 kiló. Ha ennél többet veszítünk, az valószínűleg azt jelenti, hogy a kalóriabeviteled olyan alacsony, hogy fontos tápanyagok hiányoznak az ételekből.

Az ilyen megszorítások vagy a jojó-diéta legközvetlenebb hatásai közé tartozhatnak a bélrendszeri problémák (székrekedés a rosthiány miatt) és még károsabb hosszú távú hatások, például szívproblémák és csontvesztés. Ráadásul a kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb ember, aki ilyen gyorsan fogy, valószínűleg visszahízik, és még többet is szed magára az eredeti, fogyás előtti súlyánál.

Kardashian a Vogue-nak azt mondta, hogy ahhoz, hogy ilyen drasztikusan lefogyjon, naponta kétszer, a fogyást segítő szaunaruhát viselt, futópadon futott, teljesen elhagyott minden cukrot és szénhidrátot az étrendjéből és csak a legtisztább zöldségeket és fehérjét ette. Nem kell orvosnak vagy dietetikusnak lennünk ahhoz, hogy érezzük, ez a drasztikusság nagyon nem helyes, sőt.

Ez egy veszélyes üzenet minden korosztály számára, akik küzdenek a testképükkel és az étkezéssel. Az az elképzelés, hogy egyszerűen csak intenzíven túlzásba lehet vinni a testmozgást, és korlátozni lehet a kisebb mérethez vezető utat, káros és pontatlan narratíva.

Az Anorexia Nervosa és társult rendellenességek országos szövetsége szerint a 10 éves gyerekek 81%-a fél a kövérségtől, és a főiskolás korú nők 91%-a vallja be, hogy fogyókúrázik, hogy kontrollálja a súlyát. A legutolsó dolog, amire most szükségünk van, hogy arra bátorítsuk az embereket, hogy veszélynek tegyék ki magukat, hogy megfeleljenek egy irreális elképzelésnek arról, hogy a testüknek hogyan „kellene” kinéznie.

Kardashian a Skims nevű népszerű ruházati cég reklámarca, amely különböző méretűeknek és testalkatúaknak megfelelő alakformáló ruhákat készít, így még kérdésesebb fogyási akciója. Kardashian stratégiája a nagyobb rendszerszintű problémákra utal, melyek a világ folyamatosan változó szépség mércéivel kapcsolatosak. Egy olyan világban és korban azonban, ahol egymás elfogadását és a sokszínűséget hirdetjük, a cselekedeteinket is próbáljuk ehhez formálni. Nem igaz?

Nyitókép: Profimedia