A Jupiter és az Io hold

Hatalmas vulkánkitörést észleltek a Jupiter mellett keringő pokoli Io holdon

Az Io csak kicsit nagyobb, mint a Hold, azonban van egy tulajdonsága, ami miatt egyedülálló. A Jupiter melletti planéta felszínét az aktív vulkanikus tevékenységek egy apokaliptikus hellyé teszik. A legutóbbi hatalmas kitörés új információkat nyújtott a bolygók közötti kölcsönhatásokról.


Mi teszi ennyire vulkanikussá a Jupiter holdját?

Ennek több oka is van, de elsődlegesen a körülött lévő planéták hatásai miatt alakult ki ez a tulajdonsága. Az Io ellipszis alakú pályán kering a Jupiter körül, így a gravitációs vonzása folyamatosan változik, ami hatással van a hold formájára. Ezen kívül a többi Galilei-hold is hatással van az Io felszínére.

Miközben rángatják a holdat, a belsejében súrlódásos felmelegedést okoznak, majd a folyamatok végén olvadt anyagok jutnak a felszínre és különböző gázok a légkörbe. Ez okozza, hogy a felszínen a 400 ismert vulkánból mintegy 150 bármikor kitörhet, ezzel hatalmas lávafolyókat és tavakat teremtve.

Nemrég a Planetary Science Institute (PSI) kutatói egy olyan kitörést jegyeztek fel, ami minden korábbinál nagyobb és termékenyebb volt a planéták közötti kölcsönhatások szempontjából. A folyamat során annyi vulkáni anyag került a légkörbe, ami jelentősen táplálta a Jupiter plazma tórusz szakaszát.

Egy kis videós ismertető az Io holdról:

Tudni illik, az Io vulkanikus folyamatai hatással vannak a Jupiterre. Mivel a holdnak nincs mágneses mezeje, így a kén-dioxid kiszabadul, majd egy úgynevezett plazma tórusz réteget alkot a Jupiter körül. Ez okozza a bolygó pólusainál csillogó állandó sarki fényt. Ezeknek a kölcsönhatásoknak a vizsgálatai több értékes információt nyújthatnak az univerzum egészére vonatkozóan, éppen ezért számos megfigyelőegységet működtetnek az Io megfigyeléséhez.

A PSI Io Input/Output observatory (IoIO) már 2017 óta végez megfigyeléseket. Ennek köszönhetően tudhatták meg, hogy tavaly ősszel kén és nátrium lövellt ki a tóruszba, viszont a szóban forgó terület még a frissen nyert, hatalmas anyagmennyiség ellenére is sokkal halványabb volt, mint a korábbi időszakokban.

„Ez elárulhat valamit a kitörést kiváltó vulkáni tevékenység összetételéről, vagy azt, hogy a torusz hatékonyabban szabadul meg az anyagtól, ha több anyagot dobnak bele"

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében az egyik kutató szavait.

Nyitókép: Shutterstock