A Jupiter jeges holdjáról, az Europáról készített kép

Fordított hógömbként, fejjel lefelé havazik a Jupiter jeges holdján

Egy új kutatás megállapította, hogy a Jupiter jeges holdjának fagyos felszíne alatt nem csak sima víz, hanem jégkristályok pelyhes halmaza is megtalálható. Az úgynevezett frazil jég feltárása fontos lehet egy életre alkalmas bolygó kinyilvánításához.


Amikor az Europát, vagyis a Jupiter jeges holdját kutatják a szakemberek, akkor elsősorban az ottani óceán sótartalma és összetétele érdekli őket. Ez az információ határozhatja meg, mennyire lakható számunkra az a környezet, illetve információkat adhat egy feltételezett idegen létforma életéről és sajátosságairól.

Az asztrofizikusok számára ez a hold talán az egyik legérdekesebb kutatási terület, hiszen csak negyede a Föld méretének, a felszíni vízrétege az űrügynökség szerint mégis kétszer annyi vizet tartalmazhat, mint a bolygónk összes óceánja. Nagyjából 60-150 kilométer mély folyadék borítja a felszínét, melyet egy 15-25 kilométer vastag jégkéreg fed le.

A szakértők meg akarták érteni, hogy az ottani jégnek pontosan milyen a szerkezete. Egyéb információk és példák hiányában az Antarktiszt vették alapul. A déli sarkkör jegének két fő formálódási módját vizsgálták. Az egyik a jégtábla felszínéből nő ki. A másik az úgynevezett frazil jég, amely a hideg tengervízben képződik és pelyhek formájában felfelé sodródik — mint egy fordított hóesés —, végül pedig a jégtakaró alatt reked.

Egy kis videós ismertető az Europáról rögzített első képekről:

Amennyiben ez az elmélet valóban hiteles, akkor az Europán található frazil jégréteg mindössze 0,1 százalékát tartalmazza a tengervíz sótartalmának. Steve Vance, a Nasa kutatója — nem vett részt a tanulmányban — így nyilatkozott:

„Ez a tanulmány az óceáni világokról és azok működéséről való gondolkodásban teljesen új lehetőségeket nyit meg. Megteremti az alapot ahhoz, hogy hogyan készülhetünk fel az Europa Clipper jégelemzésére.”

Az Europa Clipper űrszonda 2024. októberében indul, hogy elrepüljön a jeges hold mellett. Küldetése során az a feladata, hogy megállapítsa, alkalmas lehet-e az élet számára az ottani környezet és a víz minősége.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert