Kamilla királyné

Lehetséges, hogy Kamilla királyné újabb titulust kap?​

II. Erzsébet halála után számos változás történt a címek és rangok terén. Többek között Károly hercegből király lett, felesége, Kamilla pedig brit királyné. A folyamat még nem ért véget, a továbbiakban pedig elképzelhető, hogy az uralkodó hitvesének nevét egy új titulussal együtt kell majd említeni.


Egy korábbi írásunkban olvasható, hogy Vilmos herceg lett az új walesi herceg, a kinevezésével együtt pedig egy saját titkos birtok is a tulajdonukba került a tagországban, melyet egykoron Károly király vásárolt saját búvóhelyének.

Még a halála előtt II. Erzsébet egy nyilatkozatot adott ki, mely szerint szeretné, ha halála után Károly trónra lépésével együtt Kamilla kapná a királyné, vagyis a Queen Consort címet. Egy cikkünkben beszámoltunk ennek a döntésnek a részleteiről, illetve arról is, hogy sokakat meglephetett a határozat.

Most azonban minden megváltozhat.

Nemrégiben a The Times című újság történész-szerkesztője állítólag utasítást kapott, hogy Kamillát a Queen Consort helyett The Queen néven emlegesse a továbbiakban. Ez onnantól érvényes, hogy a királyi gyászidőszak véget ér.

„Sokan örömmel értesülnek majd arról, hogy a The Times írói utasítást kaptak, hogy hagyják el a Queen Consort kifejezést. Bármilyen tisztázó haszna is volt a gyászidőszak alatt, lejárt. Kamilla királyére — Queen Camilla — mostantól így kell hivatkozni, vagy ha nem áll fenn a félreértés veszélye, akkor The Queen néven"

— írta Jack Blackburn egy Twitter-bejegyzésben.

Ezzel együtt azt is kifejezte, hogy ez valószínűleg sokakban zavart kelt majd, hiszen könnyen összetéveszthetik II. Erzsébet királynővel az írott megnevezés alapján. Azzal kapcsolatban nem kaptak utasítást, miképpen hivatkozzanak ezután a néhai uralkodónőre.

„Gondolom, hogy a néhai királynő — the late Queen — elég lesz egy hosszabb ideig. Utána talán az öreg királynő? Vagy talán egyenesen II. Erzsébet?”

— idézte a Marie Claire Blackburn írásának folytatását.

A Queen Consort címet egyetlen királyné sem viselte korábban. Teck Mária brit királyné Queen Empress volt férje uralma alatt. Az egyik valószínűsíthető ok, amiért ez a cím meghonosodott, az Erzsébet királyné, vagyis az anyakirályné volt. Ez egy egyszeri alkalom volt, hogy különbséget tegyenek a család két Erzsébet nevű személye között.

Nyitókép: Getty