Karikó Katalin

Nem Karikó Katalin kapta a Nobel-díjat

Karikó Katalin is esélyes volt a hétfőn bejelentett, orvosi-élettani kategóriában kihirdetett Nobel-díjra, végül nem ő kapta az elismerést.


A 2021-es orvosi Nobel-díjatDavid Julius és Ardem Patapoutian megosztva kapták, de Karikó Katalinnak a szerdai kémiai díj eredményhirdetésekor van még esélye, írja a Portfolio. Julius és Patapoutian elismerését elsősorban az idegekben tapasztalható hőérzékelés kutatásával indokolta a bizottság, melyet a chilipaprikákban lévő kapszaicin vizsgálatával mutattak ki.

Karikó Katalin számos díjat nyert az elmúlt hetekben, legutóbb a múlt héten a Bolyai-díjat ítélték oda a biológusnak, valamint az UNESCO és a L'Oréal nemzetközi tudományos díját, a Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését és a klinikai fejlesztésekért odaítélt Lasker-díjat is megkapta.

Egyes szakértők szerint még korai lett volna a koronavírus elleni oltásért Nobel-díjat adni, mivel egyelőre nem tudni, milyen hosszútávú hatásai lesznek a vakcinának. A bizottság ritkán jutalmaz ilyen friss kutatást a tapasztalatok szerint.

A magyar kutató szerdán még reménykedhet a kémiai Nobel-díj eredményhirdetésén, bár ott jóval kisebb az esélye az előzetes találgatások alapján. Kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, írja a lap.

A hagyományoknak megfelelően csütörtökre várható az irodalmi kategória nyertesének kihirdetése, a díjat a Svéd Akadémia ítéli oda. Október 8-án Oslóban ismertetik a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 11-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet.

A díjakat, amely mellé 10 millió svéd korona jár, hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át. A koronavírus-világjárvány miatt azonban ezúttal is elmarad a nagyszabású díjátadó ceremónia.