Károly király

Károly király nemsokára komoly műtéten esik át

A Buckingham-palota közölte, hogy Károly király a jövő héten kórházba kerül és meg is műtik.


A király prosztatamegnagyobbodás miatt kell átessen egy korrekciós beavatkozáson, bár a palota elmondása szerint az állapota jóindulatú. A 75 éves király nyilvános szerepléseit a lábadozás rövid idejére pedig elhalasztják. A bejelentést nem sokkal azután tették meg, hogy kiderült, Katalin hercegné hasi műtéten esett át, melyből 14 napot lábadozik.

Bár igen szokatlan, hogy két magas rangú uralkodóról ugyan azon a napon adjanak ki orvosi híreket, de a királynak le kellett mondania a csütörtökre tervezett látogatásait, így ez elhagyhatatlan lépés volt a palota részéről.

A király csütörtökön külföldi méltóságokkal és a kabinet tagjaival találkozott volna Skóciában, de ezeket a találkozókat egészségügyi okokra hivatkozva lemondták. Feltételezik, hogy a király azért szerette volna megosztani diagnózisát a nyilvánossággal, hogy más férfiakat a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzésére bátorítson.

A közleményben ez áll:

„Évente több ezer férfihoz hasonlóan a király is kezelésre szorult prosztatamegnagyobbodás miatt.”

A jóindulatú, nem rákos prosztatamegnagyobbodás igen gyakori az 50 év feletti férfiaknál. Az 50 év feletti férfiak közül körülbelül minden harmadiknál jelentkeznek a prosztata megnagyobbodásának tünetei. Bár általában nem jelent komoly veszélyt az egészségre, mégis okozhat kellemetlen tüneteket és problémákat, így rettentően fontos az éves szűrővizsgálat elvégzése.

Nyitókép: Getty

(BBC)