Vilmos és Harry hercegek, illetve Katalin hercegné és Meghan Markle

Katalin a saját útját szeretné járni Wales hercegnéjeként​

II. Erzsébet halála után III. Károly király került a trónra, ami azt jelenti, hogy a walesi hercegi cím az ő idősebb fiára, Vilmos hercegre száll tovább. Katalin így ugyanazt a címet viseli, mely korábban összenőtt Diána nevével. Milyen módon tölti majd be az újdonsült szerepét walesi hercegnéként?


A titkos tanácsosokkal tartott találkozón III. Károly megfogadta, hogy folytatni fogja édesanyja örökségét, és inspirációt merít a szolgálat iránti elkötelezettségéből. Ezen túl azt is bejelentette, hogy fia, valamint Katalin ezentúl a walesi herceg és hercegné. Ezt a címet a király egészen 64 éven át viselte.

„Büszke vagyok arra, hogy Wales hercegévé — Tywysog Cymru — nevezhetem ki, vagyis annak az országénak, melynek címét életem és hivatalom oly nagy részében viselhettem.

Katalinnal mellette, az új walesi herceg és hercegné, tudom, hogy továbbra is inspirálni és vezetni fogják nemzeti beszélgetéseinket, segítve, hogy a peremvidék a középpontba kerüljön, ahol létfontosságú segítséget lehet nyújtani”

— mondta Károly király az új walesi hercegi pár kinevezésével kapcsolatban.

Ahogy a hagyomány tartja, a trónöröklés első helyén álló személy és felesége kapja a walesi herceg és hercegné címeket. Korábban Károly király viselte, illetve Kamilla királyné, bár ő hivatalosan sosem szólíttatta magát így, mivel tiszteletben tartotta Diána hercegné emlékét, akinek neve összeforrt ezzel a címmel.

Kamilla cornwalli hercegnének szólíttatta magát — a Marie Claire cikke szerint — , Károly király kinevezésével viszont királyné vált belőle. A Cornwall hercege és hercegnéje címet szintén Vilmos és Katalin viszik tovább.

Katalin hercegné királyi források szerint tiszteli a titulussal együtt járó történelmi hagyatékot, ellenben — érthető módon — a jövőbe akar tekinteni és a saját útját szeretné járni a továbbiakban. Vilmos hercegék eddigi munkásságuk alatt sokkal kevesebb jótékonysági szervezetet támogattak, mint korábban az uralkodó, vagy néhai felesége, Diána hercegné.

Ennek ellenére azok mellett, melyeket kiválasztottak, nagyobb lendülettel álltak ki és többet tettek értük. Richard Fitzwilliams királyi szakértő így vélekedett a közelgő változásokról:

„Katalin egyre inkább gyakorlatias volt, és különös érdeklődést mutatott a kisgyermekkori fejlesztések iránt, így gondolom, szeretné, ha a hagyatéka azt mutatná, hogy változást ért el ezen a területen."