Tengerbe ugró pár a naplementében

Nyaralni mész, mégsem várod igazán? Nem vagy egyedül!

Minden negyedik nyaralónak nehezére esik kikapcsolni és ráhangolódni a vakációra.

Egy kutatás szerint minden negyedik nyaralónak nehezére esik kikapcsolódni a mindennapi életből, amíg távol van, ez viszont megnehezíti a kikapcsolódást és a pihenést a nyaralás alatt, olvasható az Express cikkében. A 2000 utazó felnőtt megkérdezésével készült felmérés szerint közel felének (47 százalék) két vagy több napra van szüksége ahhoz, hogy valóban kikapcsolódjon és „nyaralási üzemmódba” kapcsoljon.

A mindennapi dolgok (39 százalék) miatt való aggódás a legfőbb figyelemelterelő tényező, amelyet a hátrahagyott munka (30 százalék) és a nyaralás után visszatérő munka (29 százalék) követ a zavaró tényezők között.

Amikor az úti céljukat elérve pihenési üzemmódba kapcsolnak, a vakációzók egyötöde (21 százalék) szerint a zenehallgatás segít.

Annak érdekében, hogy a nyaralóknak lehetőséget biztosítson a kikapcsolódásra, a Hilton szállodalánc együttműködött Dr. Giulia Poerio pszichológussal és ASMR-szakértővel, hogy létrehozza a Sounds of the Stay (A tartózkodás hangjai) című vadonatúj ASMR-sávot, amely arra szolgál, hogy az utazási célállomásra való utazás során segítsen az embereknek kikapcsolódni és a lehető legtöbbet kihozni a nyaralásból.

„A mindennapi hangok hatása a relaxációs és jólléti szintünkre egyre nagyobb kutatási érdeklődésre tart számot, különösen az elmúlt néhány évben. Így logikus, hogy az általunk a nyaraláshoz gyakran társított hangok segíthetnek közelebb vinni az embereket a vágyott pihenés és kikapcsolódás érzéséhez, még mielőtt az emberek megérkeznének a nyaralási célállomásra”

– magyarázta Poerio.

A relaxációs segédeszközök listájának élén a lágy, hullámok csobogása (41 százalék), a felszállás előtti repülőgép zúgása (24 százalék) és a homok ropogása a lábunk alatt (24 százalék) áll, a szállodába érkezéskor a barátságos üdvözlés pedig általában a kutatás résztvevőinek 21 százalékánál csodákra képes.

Bár sokan nehezen kapcsolnak ki azonnal, 30 százalékuk úgy érzi, hogy hivatalosan is megkezdte az utazást, miközben a célállomásra utazik.

Az utazás kezdetét jelzi az is, ha valaki felrakja az „irodán kívül tartózkodom” e-mail értesítést (16 százalék), befejezi a csomagolást (12 százalék) és megérkezik a szállodába (kilenc százalék).

A nyaralás során az utazók kikapcsolódását elősegítő tevékenységek közé tartozik a napsütés érzése a bőrükön (48 százalék), a nyugodt étkezések (44 százalék), a tengerparton töltött nap (43 százalék) és a szállodai személyzet gondoskodása (22 százalék).

A digitális méregtelenítés is kulcsfontosságú lehet a kikapcsolódásban, mivel az utóbbit segítő tevékenységek listáján előkelő helyet foglal el a könyvek olvasása (37 százalék), az ébresztő beállításának mellőzése (32 százalék) és a közösségi média használatának csökkentése (15 százalék).

Míg egyeseknek néhány napba telik, mire belerázódnak a nyaralásba, a „nyaralás utáni ragyogás” átlagosan három nap után kezd elhalványulni, és egy héttel (hét nappal) a hazatérés után teljesen eltűnik.

A OnePoll nemzetközi piackutató ügynökség felmérése szerint azonban a nyaralási fotók visszanézése (36 százalék), a nyaralás helyszínén készült ételek fogyasztása (23 százalék) és egy nyaralás utáni olvasmány befejezése (22 százalék) lehet a kulcs a nyaralás utáni rosszkedv elhalasztásához. A kutatásban résztvevők egyötöde (21 százalék) pedig elmondta, hogy az üdülésükre emlékeztető zenehallgatás is segít.

Patricia Page-Champion, a Hilton vezető alelnöke és globális kereskedelmi igazgatója hozzátette, mivel karriere nagy részét szállodákban és szállodák körül töltötte, mindig is szerette az emberek arcát, amikor belépnek az ajtón – a nyaralás kezdetének boldog érzését.

„Egy nagyszerű tartózkodás lehetőséget kínál a megállásra, a gondolkodásra és a kapcsolatteremtésre, és ezzel a pályaművel segíteni akartunk az embereknek abban, hogy már a nyaralás kezdete előtt átélhessék ezt a nyaralás-érzést.”

A Sounds of the Stay optimális hosszúsággal, hangmagassággal és frekvenciával készült, amely tudományosan bizonyítottan segít az embereknek ellazulni – olyan zajokat tartalmaz, mint a ropogós homokon való lépések, a bőröndök guruló kerekei és az ágyba bújáskor ropogós szállodai lepedők.

Az optimális relaxáció elősegítése érdekében Poeriol azt is ajánlja, hogy a számot fekvés közben hallgassuk, érezzük a napsütést a bőrünkön, és segítsünk megkönnyíteni a nyaralásról való ábrándozást.

Nyitókép: Shutterstock