Egy nő karjában tartja gyermekét Pekingben

Csökkentik az abortuszok számát Kínában

Kínában visszaszorítják az orvosilag indokolatlannak minősített abortuszokat.

A kínai kormány hétfőn jelentette be, hogy törekedni fog az „orvosi okokból indokolatlan" abortuszok csökkentésére, amellyel a nők reproduktív egészségét szeretnék javítani, írja a Guardian. A kormányzati irányelvek azt azonban nem részletezték, hogy mi minősül orvosilag indokolatlan abortusznak.

Egy kínai jogvédő szervezet szerint a politika a nőket használja a gazdasági célok eszközeként, és veszélyeztetheti az életüket. Yaqiu Wang, a New York-i székhelyű, az emberi jogokkal kapcsolatos kutatásokat és érdek képviseletet folytató Human Rights Watch kínai kutatójának elmondása szerint „ez a kormány az elmúlt 40 évben megpróbálta korlátozni a nők reproduktív jogait, erőszakos abortuszra kényszerítve őket, és most meg korlátozza az abortuszokat. Nem tudom, mit jelent az orvosilag nem indokolt abortusz, de mindenki, aki ismeri a kínai kormányt, tudja, hogy ez nem jó. Világszerte sok nő hal meg attól, hogy nem fér hozzá biztonságosan az abortuszhoz".

Kínában korábban már szigorú szabályozást vezettek meg a nemi alapú terhességmegszakításokra (hagyományosan több abortuszt hajtottak végre, ha a születendő gyermek lány lett volna). Az ország emellett évtizedek óta az egygyermekes politikát követte, így korlátozva a növekvő népességet, majd az utóbbi években ezt a kétgyermekes korlátozás követte. Látva a csökkenő tendenciát, Peking jelenleg arra próbálja ösztönözni a családokat, hogy vállaljanak több gyermeket. Éppen ezért júniusban eltörölték a kétgyermekes politikát, és most már mindenki szankciók nélkül vállalhat három gyermeket is.