Egy Föld mellett elhaladó aszteroidáról készített illusztráció

Egy furcsán viselkedő kisbolygó egyre gyorsabban pörög​ — mi történik vele?

A Geminidák meteorrajért felelős kisbolygó elemzése közben egy nagyon titka mozgási formára figyeltek fel a szakértők. Mint kiderült, ez a kőzettest valamilyen rejtélyes oknál fogva változtatja a forgási sebességét, így egyre gyorsabban pörög. Mit jelenthet ez a jövőbeli kutatásokra nézve?


A 3200 Phaethon névre keresztelt kisbolygó valójában egy 5,8 kilométer átmérőjű aszteroida, mely a Nap körül kering, és egy üstököshöz hasonlóan poros csóvája van. További különlegessége még, hogy meteorzáport produkál. Ami elkülöníti az üstökösök kategóriájától, hogy nincsen rajta jégréteg, éppen ezért a kutatók kőzetüstökösként is emlegetik.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy különleges ismertetőjegye a kifejezetten ritka kék színe. Vele ellentétben a legtöbb társa vöröses vagy szürke. Szokatlan tulajdonságai miatt az űrkutatás egy központi részét képezi. A Japán Űrügynökség által vezetett DESTINY+ küldetés célja, hogy további adatokat tudjanak meg a szóban forgó égitest felszíni tulajdonságairól.

Viszont addig még nagyon sok számítást kell végezni, hogy a leszállóegység pontosan tudjon majd landolni a haladó aszteroidán. A forgási sebesség mérése közben figyeltek fel a Phaethon újabb, eddig nem látott jellemzőjére, mégpedig, hogy az idő előrehaladtával folyamatosan gyorsul a forgása.

„Azok az időpontok, amikor a modell a legfényesebb volt, egyértelműen nem voltak szinkronban azokkal az időpontokkal, amikor a Phaethon ténylegesen a legfényesebbnek mutatkozott a megfigyelések szerint.

Rájöttem, hogy ez azzal magyarázható, hogy a Phaethon forgási periódusa valamikor a 2021-es megfigyelések előtt kissé megváltozott, talán üstökösszerű aktivitása miatt, amikor 2020 decemberében a perihélium közelében volt"

— olvashatjuk Sean Marshall, bolygókutató szavait a ScienceAlert cikkében.

Egy kis videós ismertető a Phaethonról: 

Az 1989 és 2021 közötti időszakot felölelő teljes adatsor vizsgálatából rájöttek, hogy a változás csupán egy fokozatos, állandó gyorsulással magyarázható. Az aszteroida évente 4 ezredmásodpercet veszít a forgási periódusából, ami nem tűnik soknak, viszont az idő múlásával és több évtizednyi adat megfigyelésével már szembeötlő az eltérés.

Eddigi összesen — a Phaethonnal együtt — 11 aszteroidát ismerünk, melyeknek nem állandó a forgási sebességük. Szakértők még nem fejtették meg teljesen, mi miatt alakulhatott így ez a szokatlan jelenség. Elképzelhető, hogy a kőzet tömegvesztesége miatt, de az is lehet, hogy csillagok hőhatásai változtatták meg a forgását.

További elemzések szükségesek a témakörön belül. Amennyiben a szakértők megfejtik, mi áll a Phaethon titokzatos tulajdonságainak hátterében, akkor mélyebb betekintést kaphatunk a potenciálisan veszélyesnek vélt égi jelenségek kategóriájába.

Nyitókép: Shutterstock