Egy nő körmei manikűrözés után

Veszélyben a körmös szakma? A robotmanikűr gyorsan és olcsón dolgozik

A mesterséges intelligenciával rendelkező manikűrrobot rengeteg ember életét megkönnyítheti a gyors és olcsó munkavégzésével, azonban komoly károkat is okozhat. Több ezer ember veszítheti el így a megélhetését. Megéri ilyen módon fejleszteni az iparágat?


A Clockwork névre keresztelt robot készítői azt állítják, hogy felszabadítják az embereket a műkörmözés drága és időigényes terhe alól. Eddigi teszteredmények azt mutatják, hogy a szerkezet kevesebb mint tíz perc alatt szalonminőségű körmöt alkot, mindezt az eddig megszokott árak töredékéért.

„Az első manikűrrobot megállíthatatlan embereknek szól. Nincs csúszás. Nincs lassítás. Nincs csevegés”

— olvashatjuk a robot leírását a Clockwork honlapján.

A leírásban elárulták, hogy a gép 3D szkennelési technológiát alkalmaz a körmök méretének és alakjának meghatározásához, mielőtt a felhasználó által kiválasztott dizájnra festene és formázna. A mesterséges intelligenciának köszönhetően 0,3 mm-es pontossággal képes azonosítani az éleket.

Az adatokat végül betáplálja egy algoritmusba, amely meghatározza, hogyan kell mozognia a fúvókának, hogy a körömlakkot a megfelelő helyekre juttassa.

A készítők egy olyan vendégkör lehetetlennek hangzó igényeinek próbáltak eleget tenni, melyet ők „Athena Woman"-nek neveztek el. Ebbe a csoportba sorolják azokat, akiknek nincs elég helyük a naptárjukban arra, hogy az emberek kiszámíthatatlan időbeosztására támaszkodva jussanak el körmöshöz.

A technológia úttörő mivolta mellett nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a körömápolás egy hatalmas iparág. Egy 2018-as mérés szerint akkor 395 600 műkörmös és több mint 56 ezer egyéni szalon működött. Ezek a számok azóta csak növekedtek. A szakma tehát rengeteg ember megélhetését jelenti, akiknek a munkája így lassan veszélybe kerülhet.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism