Kutya a játékaival a szájában áll

Valószínűleg te is adsz ilyet a kutyádnak, pedig tönkreteszi a fogait

Talán te is adsz a kutyádnak jutalmul vagy csak kényeztetésképp ilyet és nem is tudod, hogy mennyit árthatsz vele neki.


Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a kutyák állatorvosnál kötnek ki nem más, mint a fogtörés, ez ugyanis a sérülés súlyosságától függően elég fájdalmas lehet számukra.

„Gondoljunk csak az ember fogfájására, és máris jobban érthetjük, hogy milyen kellemetlenségeket élhetnek át a háziállatok”

– mondta Dr. Rebecca Greenstein, a Rover állatorvosi tanácsadója és a Kleinburg Állatorvosi Kórház vezető állatorvosa.

Az ő legfőbb tanácsa pedig az, hogy:

„Hagyjuk el a csontokat!”

Miért veszélyesek a kemény csontok a kutyák számára?

Dr. Maria Soltero-Rivera, a Davis-i Kaliforniai Egyetem Állatorvosi Karának fogászati és szájsebészeti tanszékének docense elmondta, hogy a tanulmányok szerint a kutyák állkapcsa hihetetlen rágóképességgel rendelkezik. Emiatt, ha egy csont vagy rágójáték nem enged az erő hatására, a fogak könnyen eltörhetnek. Greenstein ezt egyszerű fizikának nevezte.

„Ha egy csont keményebb, mint egy fog ereje, akkor a fog a rágás során biztosan eltörik vagy megsérül”

– mondta. A fogtörés gyakori kutyasérülés: Soltero-Rivera becslése szerint a rendelőjében a kutyák körülbelül negyedét érinti a fogtörés.

A legjobb módja a fogtörések elkerülésének, ha nem adunk a kutyánknak kemény csontokat. De akkor mit lehet helyette?

Hogyan találjunk biztonságos kutyacsontot?

A boltokban kapható csontokra és rágókákra vonatkozóan nincsenek hivatalos előírások.

„Ez sajnálatos, mert a tulajdonosokat megtéveszthetik, hogy egy termék jót tesz a fogak egészségének, miközben a valóságban könnyen eltörhet egy fog”

– mondta Soltero-Rivera.

Hihetetlenül nehéz olyan terméket találni, amely egyrészt könnyen emészthető, másrészt nem túl durva a kutya állkapcsához. Valójában valószínűleg nem létezik tökéletes csont, mondta Greenstein. Javasolta, hogy kövessük figyelemmel kutyánk rágási szokásait és kérjük ki az állatorvosunk véleményét is.

Ezen kívül használd ezeket a trükköket a csontválasztás során:

Első tipp:

Alkalmazd a köröm tesztet. Ha bele tudod nyomni a körmödet egy csontba, és az mélyedést hagy benne, akkor az elég puha a kutyád számára. Ha nem látsz mélyedést, akkor inkább hagyd ott a boltban.

Második tipp:

Ha a térdedet sem ütnéd meg vele, ne add a kutyádnak. Mindig kérd ki az állatorvos tanácsát – sokak konkrét márkákat is tudnak ajánlani.

„Ők tudnak majd segíteni”

– mondta Soltero-Rivera.

Ha pedig arra gyanakszol, hogy valami baj van a kutyád szájával, kérj időpontot. A fogtörések nem mindig nyilvánvalóak, de korai diagnózissal és gyors kezeléssel a kutyád pillanatok alatt visszanyerheti játékos önmagát.

Nyitókép: Shutterstock

(HuffPost)