Egy labrador fekszik a fűben

A kutyatartók többsége téved — Tanulmány vizsgálta a fajta specifikus viselkedést​

A legtöbb kutyagazdi az alapján választ házi kedvencet, hogy milyen jellembeli tulajdonságok passzolnak az adott fajtára. A közhiedelemmel ellentétben viszont alig fellelhető genetikai különbség a típusok között, ezt pedig egy tanulmány is bizonyítja.


A vizsgálatokhoz 2155 kutyát figyeltek meg, melyben 78 fajtatiszta kutyafajta és keverékek is fellelhetők voltak. Mind ezekhez olyan — elméletileg — fajta specifikus tulajdonságokat vettek alapul, melyeket 18 ezer fajtatisztakutya-tulajdonostól kérdeztek meg. Végezetül csupán 11 pontot azonosítottak, melyek erősen összefüggenek a viselkedésükkel, például azzal, hogy a kutya mennyire követi az utasításokat.

Az adatok szerint a háziállatok általános viselkedésének csupán 9 százalékát tudják magyarázni az örökölt vonások, és egyetlen tulajdonság sem volt kizárólag egyetlen kutyafajtára jellemző. Szakértők meglátásai alapján az állat neme és életkora sokkal jobban befolyásolja a személyiségét.

Egy lehajtott f\u00fcl\u0171 kutya

Fotó: Unsplash/Pauline Loroy

„Azoknak a viselkedésmódoknak a többsége, amelyekről azt gondoljuk, hogy az egyes modern kutyafajták jellemzői, valószínűleg a farkastól a vadon élő kutyán át a háziasított példányokig, és végül a modern fajtákig tartó több ezer éves evolúció során alakult ki. Ezek az öröklődő tulajdonságok évezredekkel megelőzik a modern kutyafajtákról alkotott elképzelésünket".

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében egy szakértő véleményét.

Az olyan összetett jegyek, mint a viselkedés, sok apró gén egymásra és a környezetre gyakorolt kölcsönhatásaiból erednek. A mai állattartás ennek ellenére csupán hozzávetőlegesen 2 évszázada a mindennapi élet része, így az gazdiknak messze nem volt annyi idejük, hogy lényeges befolyással legyenek egy egész faj jellemzőire. Finom genetikai változások voltak megfigyelhetők.

A jelenlegi vizsgálatból úgy tűnik, hogy a border collie-származás genetikai hatással van a korcs kutyák viselkedésére, például arra, hogy képesek-e követni az emberi utasításokat. A labrador retriever-felmenők és az emberi szociabilitás között pont ellenkezőleg, egyáltalán nem volt szignifikáns hatás.

Ez a tanulmány az egyik első olyan kutatás, mely a kutyafajtákat sajátos jellemzők alapján vizsgálja, valamint amelyik azt próbálja bizonyítani, hogy fellelhető-e jelentős különbség a típusok között. A jövőben ennek hatására megszűnhetnek az előítéletek, valamint az a hozzáállás, hogy némelyik biztosítási kötvénynél nem hajlandók fedezni az olyan fajtákat, mint a pitbull.

Nyitókép: Unsplash/Angel Luciano