Egy ember a vidám mintájú dobókockára mutat

Ennek a személyiségtípusnak van a legboldogabb élete — rád igaz?

Egyes személyiségtípusokról joggal lehet gondolni, hogy átlagosan boldogabbá teszik az életet a többinél. Ezt egy tanulmány most bebizonyította és megnevezte azokat a jellemvonásokat, melyek nagyobb életelégedettséggel töltik el az embert. Melyek ezek?


A tanulmány szerzői arra jutottak, hogy az extrovertált emberek átlagosan sokkal boldogabbak másoknál. Ez azért van, mert — a szakértők szerint — pozitív szemlélettel gondolnak vissza a múltbéli eseményekre. Általánosságban energikusnak és beszédesnek lehet leírni őket, valamint olyan stílusúnak, mintha állandóan egy rózsaszín szemüvegen keresztül kémlelnék a világ történéseit.

Ez az eredmény természetesen nem feltétlen jelenti azt, hogy az introvertáltak boldogtalanok lennének, csupán nekik is a vidám emlékeikre kell többet gondolniuk. A neurotikus emberek viszont hajlamosak a múltjuk negatív eseményeire összpontosítani.

Ők elsősorban úgy segíthetnek magukon, ha átformálják egy kicsit a negatív emlékeiket és inkább a pozitív részleteket helyezik rivaldafénybe.

„Azt találtuk, hogy az erősen extravertált emberek boldogabbak az életükkel, mert hajlamosak pozitív, nosztalgikus szemlélettel tekinteni a múltra és kevésbé valószínű, hogy negatív gondolataik, illetve megbánásuk van. A neurotikus skálán magasan elhelyezkedő emberek lényegében éppen az ellenkezőjét látják a múltnak és ennek következtében kevésbé boldogok"

— mondta Dr. Ryan Howell, a tanulmány vezető szerzője.

Egy kis videós ismertető az introvertált és az extrovertált személyiségek különbségeiről: 

Az eredmények megállapításához a résztvevőket az élettel való elégedettségükről, a személyiségükről és az időperspektívájukról kérdezték. Utóbbi azt takarja, hogy a mindennapi életükben a múlt, a jelen vagy inkább a jövő felé orientálódnak-e. Mindebből leszűrték, hogy a boldogabb személyek hajlamosabbak a múlt pozitív aspektusaira emlékezni és a pillanatnak élnek.

„Azt találtuk, hogy a személyiségjegyek befolyásolják, hogy az emberek hogyan tekintenek a múltra, a jelenre és a jövőre, ezek a különböző időperspektívák pedig azok, amelyek az ember boldogságát meghatározzák”

— olvashatjuk a PsyBlog cikkében a kutatók szavait.

Nyitókép: Shutterstock