Egy csillagról készített illusztráció

A Tejútrendszer legnagyobb csillaga kialszik — nem tudni, mi lesz ezután

A kutatók nemrégiben elkészítették a Tejútrendszer legnagyobb csillagának modelljét, a továbbiakban pedig azt szeretnék megfigyelni, hogyan alszik ki egy ekkora vörös hiperóriás és mivé alakul át utána.


A csillag hanyatlása és későbbi átalakulása vitát ébresztett a szakértők között, ugyanis nem tudják biztosan meghatározni, milyen jelenség születésével ér majd véget a folyamat. Először úgy vélték, hogy egyszerűen szupernóvává robban, mint sok más csillag. Az új adatok azonban felülírták ezt az elképzelést, ugyanis jelentősen kevesebb szupernóva létezik, mint amennyire következtetni lehet, ha a vörös hiperóriások maguk is így robbannának fel.

A legújabb gondolat szerint egy fekete lyuk keletkezik majd a csillag halála után. Továbbra sem világos, hogy pontosan milyen tulajdonságok kellenek egy ilyen jelenség keletkezéséhez, ennek kutatására pedig a legcélravezetőbb egy modell létrehozása. Ehhez a VY Canis Majoris nevű csillagot választották ki, mint kiváló példát.

Méreteit tekintve 10 AU és 15 AU (csillagászati egység) között mozog, ami kifejezetten hatalmasnak számít az űr mércéjével nézve is. Mindemellett a Földtől mindössze 3 009 fényévre van, így a kutatás szempontjából ideális tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy csillag halálának első jele, hogy a benne lévő gáz és por egyenletesen kifújódik az objektum fotoszférájából, tehát tömegvesztésen esik át. A kutatók az ALMA — egy nemzetközi csillagászati létesítmény — segítségével próbálták begyűjteni az égitestből kilökődő anyagok rádiójeleit. A kapott információk összessége lehetővé tenné a tudósok számára, hogy a csillag mozgásának sebességét észleljék, ne pedig más kidobódó anyagok statikus jelenlétét.

A végső cél, hogy a modell segítségével választ találjanak a vörös hiperóriásokkal kapcsolatos rejtélyekre, valamint az is lehetséges, hogy a jövőben teszteket végezzenek a kihunyt csillagból maradt anyagokkal és jelenségekkel.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert