A csillagos égboltról készült kép

Ép ésszel felfoghatatlan felfedezés — Megtalálták az eddigi leghatalmasabb galaxist

A csillagászok felfedeztek egy több milliárd fényévre lévő galaxist, mely az eddigi leghatalmasabb mind közül. Bár nagyon sok kérdést vetett fel a szakértőkben, de talán egy lépéssel közelebb kerültünk a világegyetem megértéséhez.


A felfedezés a Alcyoneus nevet kapta, és mintegy 3 milliárd fényévnyire helyezkedik el a Naprendszerünktől. Nagyjából 16,3 millió fényév hosszúságú, ezzel az értékkel pedig ez a valaha látott legnagyobb űrbéli felfedezés. Tulajdonképpen egy óriás rádiógalaxisról van szó, melyek létezése több kérdést vetett fel a — amúgy is ismeretlen — kozmoszról.

Ezek egy gazdagalaxisból, valamint egy galaktikus központból kitörő kolosszális sugárnyalábokból és csomókból állnak. A középpontban egy aktív feketelyuk okozza a magas sugárzást. Egy ilyen jelenséget akkor nevezhetünk aktívnak, ha a körülötte lévő környezetből anyagot vesz fel — írja a ScienceAlert. Az anyagok bizonyos része nem kerül az eseményhorizontra, hanem ionizált plazmasugarak formájában a fénysebesség jelentős százalékával a világűrbe zuhannak.

Az Alcyoneus nevet visel\u0151 r\u00e1di\u00f3galaxis

Fotó: Oei et al., arXiv, 2022

A Tejútrendszeren belül is mérhetőek ilyen jelenségek, viszont a nagy kérdés, hogy egyes galaxisok nyalábjai miért nőnek ilyen hatalmasra. Ezeket nevezzük óriás rádiógalaxisoknak.

A kapott adatokat egy új módszer segítségével dolgozták fel, mely során eltávolították a kompakt rádióforrásokat, hogy ne zavarják a jelet. Az így kapott képek szerintük az eddigi legérzékenyebb keresést jelentik. Mindezek után találták meg az Alcyoneust, amely egy néhány milliárd fényévre lévő galaxisból csapódott ki.

A felfedezés rávilágít arra, hogy az emberiség még alig tud valamit ezekről a kolosszusokról, de egy új utat nyithatnak a körülöttünk lévő intergalaktikus közeg megismerése felé.


Nyitókép: Unsplash/Brett Ritchie