régi ékszerek

Megtalálták a történelem legrégebbi ékszereit

A délnyugat-marokkói Bizmoune-barlangban dolgozó régészek meglepő megállapítást tettek közzé a Science Advances című lapban a múlt héten: felfedezték a világ legrégebbi ékszereit. A csapat 33 csigaházból készült tárgyat talált, amelyek 142 000 és 150 000 évvel ezelőttről maradtak fenn.


Az apró díszekre 2014 és 2018 közötti ásatásokon találtak rá, és azóta a csapat tudományos elemzéssel erősítette meg a leletek vélhet életkorát. A nyomozást El Mehdi Sehasseh, a rabati Nemzeti Régészeti Tudományok és Örökségvédelmi Intézet végzős hallgatója vezette.

a megtal\u00e1lt csigah\u00e1z \u00e9kszerek

Fotó: Abdeljalil Bouzouggar/University of Arizona.

Kezdetben nem volt egyértelmű, hogy valóban használati tárgyakról van-e szó, mivel csigaházakból készültek. A kutatók azonban arra a következtetésre jutottak a kagylóban lévő lyukak alapos vizsgálata alapján, hogy valóban ékszerekről van szó, mivel azokat emberi beavatkozás hozta létre szerszám segítségével, majd a darabokat valamilyen kötélre vagy madzagra kötve használtak később, írja az ARTnews.

A régióban korábban sok hasonló gyöngyöt találtak, de egyik sem volt 130 000 évesnél régebbi.

A gyöngyöket valószínűleg afrikai törzsek használták, melyekkel lándzsáikra felagggatva díszítették fegyverzetüket. Az ásatásban résztvevő kutatók azonban egészen biztosak abban, hogy a gyöngyöket kommunikációs formaként is használták, ezzel fejezték ki hovatartozásukat az embereket, így családjukon és törzsükön kívül más csoportoknak is tudtak ilyen módon üzenni.

Nyitókép: Unsplash/Charisse Kenion