Macska néz ki egy bútor mögé bújva

Ezért lett nemkívánatos faj a házimacska Lengyelországban

Egy lengyel tudományos intézet „invazív idegen fajok" kategóriába sorolta a házimacskákat, ami óriási felháborodást keltett.


Az invazív fajok egyre növekvő és súlyosbodó veszélyt jelentenek az Európában honos biológiai sokféleségre.

A Lengyel Tudományos Akadémia a házimacskát „idegenként” határozta meg, mivel a Közel-Keleten háziasították, és így „invazívnak” ítélte a macskákat – magyarázza a Science Alert.

Az Akadémia hosszú listával rendelkezik azokról az állatokról, amelyeket „invazív idegen fajnak” tartanak, ideértve a japán göncöt, mosómedvéket, irtómolyokat és mandarinkacsákat.

Kijelentik, hogy az ilyen fajok kiszámíthatatlan kockázatot jelentenek a helyi vadon élő állatokra, hivatkozva egy tanulmányra, amely szerint Lengyelországban a macskák évente 48,1 és 583,4 millió emlőst, valamint 8,9 és 135,7 millió madarat ölnek meg és esznek meg.

Wojciech Solarz, az állami fenntartású Lengyel Tudományos Akadémia biológusa elmondta, hogy a macska idegen, invazív fajok közé sorolásának kritériumait a macska 100 százalékban teljesíti.

A macskatulajdonosok felháborodásukat fejezték ki a minősítés miatt, ugyanis a házimacskák bántalmazására vagy rossz bánásmódjára ösztönöz.

Egyes médiajelentések például azt a hamis benyomást keltették, hogy az intézet a macskák elaltatását követelte.

Az Akadémia Facebook-oldalán az emberek kommentek formájában fejezték ki véleményüket, ami az, hogy az intézmény besorolása egyszerűen buta és káros.

A Lengyel Tudományos Akadémia biológusa azt nyilatkozta, hogy nem számított ekkora felháborodásra, ugyanis más állatok nem váltottak ki ekkora érzelmi reakciót az emberekből.

A hónap elején egy Facebook-bejegyzésben, amely a minősítéssel és az azt követő kritikákkal foglalkozott, az Akadémia azt mondta, hogy elleneznek minden állatkínzást. Valamint kifejtette, hogy a házimacska invazív idegen fajként való meghatározása nem indokolja a velük szembeni visszaélést, és nem indokolja a macskák elhagyását sem.

Az Akadémia csak azt javasolta, hogy a macskatulajdonosok korlátozzák kedvenceik szabadban töltött idejét a madárköltési időszakban.

Nyitókép: Shutterstock