TOP 5 őszi leves amit Budapesten kóstolhatsz
Amint az őszi színkavalkád megjelenik a város fáinak lombkoronáin és az idő egyre hidegebbre fordul, úgy alakul át a főváros gasztronómiai kínálata is, és előtérbe kerülnek a testet melengető forró, tartalmas levesek. Alapanyagok tekintetében ilyenkor is van még mit a levesbe aprítani bőven, mi pedig összeszedtük Budapest legjobbjait. Íme az öt legizgalmasabb őszi leves, amit egyszerűen nem hagyhattok ki ebben a szezonban, akár Budán, akár Pesten jártok.
Apja gulyáslevesével hódít az egy éve megnyitott, Bíró Dani séf által vezette Zazie Bistro & Bár. A város legmagasabb épületének földszintjén elhelyezkedő étterem nyitása óta étlapon tartja ezt az ikonikus fogást, mely hamar a vendégek kedvencévé vált. A csodás, otthonos comfort foodokban bővelkedő étlap gulyáslevese forró és tartalmas, kápia frissítővel, friss lestyánnal és házi kovászos kenyérrel érkezik. Mind látványra, mind ízekre és textúrára az igazi gulyáslevest képviseli a főváros gasztronómiai kínálatában. Nem kell messzire mennünk, ha Budapest egyik legjobb halászlevét kóstolnánk meg ősszel, hiszen a MOL Campus 28. emeletén található VIRTU Restaurant séfje, Lendvai Levente tűzte étlapjára. A harcsafilével és házi gyufatésztával készült halászlé a séf éveken át tartó receptgyűjtésének egyik legkedvesebb fogása, mely egy bajai származású barátjának édesapjától származik.
Maradva a paprikás alapú leveseknél, érdemes a Nagymező utca felé venni az irányt, ahol Nagy Szabolcs séf viszi az N28 Wine & Kitchen konyháját. A fülétől a farkáig mindent felhasználó, szezonális alapanyagokra épülő konyha fűszerekben bővelkedő marhapofa gulyása mangalica kolbásszal kerül a tányérba házi sült paprikával és aszalt paradicsommal. Ez a koncentrált, sűrű leves saját identitással rendelkezik, ezért bort sem szoktak ajánlani mellé. A magát merészen hagyományőrzőnek valló séf az otthon ízei mellett az újdonságokkal is örömmel barátkozik, ám a marhapofa gulyás receptjét hosszú évek óta változatlanul főzi. Listánk két Michelin-ajánlott étterem melengető levesével folytatódik.
A Matild Palotában található Wolfgang Puck ikonikus budapesti étterme, a Spago Budapest, melynek executive chefje, Szántó István idén ősszel új szintre emelte az sütőtökleves fogalmát. A pirított sütőtökből készült leves krémességét a kókusz és a gyömbér fűszeres frissessége teszi pikánssá, míg a marinált töksaláta kellemes kontrasztot ad a fogásnak.
Szintén egy neves szálloda, a Kempinski ad otthont az idén 30 éves Nobu brand budapesti éttermének, a Nobu Budapestnek, melynek executive chefje, Schreiner Gábor nemcsak a japán konyha szerelmeseinek kínálja a miso levest, hanem azoknak is, akik könnyed, mégis ízekben gazdag élményre vágynak. A markáns ízű vörös miso leves fermentált miso pastával, japán shimeji gombával és wakame algával készül, mely egyszerűségében és letisztultságában tökéletes egy hideg, őszi estére.
Kiemelkedő éttermek, kiemelkedő levesek. Néha ennyi is elég a boldogsághoz!