Egy macska a takaró alatt fekszik

A házi macskák agya jelentősen kisebb, mint elődjeiké volt​

Több kutatás is bebizonyította, hogy a háziasított macskák agya sokkal kisebb lett az évtizedek alatt, mint a mai napig vadon élő társaiké. Ez azt jelenti, hogy a szelídülés következtében egyes funkcióik megváltoztak, például a testfelépítésük. Cikkünkben azt járjuk körbe, mitől lehet ez.

A macskák agyméretét a kutatók már a hatvanas-hetvenes évek óta vizsgálják, és ezt a csökkenést korábban már juhoknál, nyulaknál és kutyáknál is kimutatták. A mostani kutatás során egy átlagos házimacska és az európai, valamint az afrikai vadmacskák koponyaméretét hasonlították össze. Megállapították , hogy a háziasított fajnak tényleg sokkal kisebb koponyatérfogata van, mint az elődnek számító, vadon élő példányoknak.

A kutatók ezek után egy, már korábban is említett elmélettel rukkoltak elő, mely szerint a kézhez szoktatás során a szelídségre irányuló természetes szelekció ahhoz vezet, hogy az állatokban kevesebb neurális gerincsejt termelődik. Ez a sejt az izgatottsággal és a félelemérzettel van összefüggésben. Egyes feltevések szerint ez a folyamat az agyméret és a testmorfológia megváltozásához vezethet.

Ennek tesztelésére a kutatók a szájpadlás belső méretét is szemügyre vették, ahol viszont semmilyen különbséget nem vettek észre, ahogy az ormányhossz tekintetében sem. Ennek a kettő testrésznek elméletileg meg kellett volna változnia a neurális gerincsejtek csökkenésével.

Egy \u00e1gyon \u00fcl\u0151 macska

Fotó: Unsplash/Kote Puerto

A tanulmány rámutat arra is, hogy az emberiség már nagyon régóta hasznát veszi a macskáknak. Régebben a hajókon és a farmokon hasznosították őket, így a hosszú évek óta tartó szimbiózis többről szól, mint hogy a macskák egyszerűen csak könnyű táplálékforrást keresnek. A kutatók szerint a házimacskákat továbbra is temperamentumuk alapján választják háziállatnak, ami alkalmassá teszi őket a házasításra.

​A kutatás szerzői szerint még sok vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy megértsük a szelídítés hatásait a macskákon.

Nyitókép: Unsplash/Mikhail Vasilyev

Forrás: ScienceAlert