Egy macska fel akar ugrani az asztalra

A macskamenta szokatlan hatást gyakorol a cicákra egy új kutatás szerint​

A házi- és vadmacskák számára az évelő macskamenta ellenállhatatlan élvezetet nyújt, viszont egy érdekes cselekedetre is készteti őket. A kutatók azt vizsgálták, hogy a mámoros állapot közben miért tépik és törik össze a leveleket. Lehet egészségügyi haszna van?


A tisztán hedonizmusból adódó cselekedetnek egy új tanulmány szerint gyógyászati haszna van, ugyanis a macskamenta és társai — például a macskagyökér — hatékony rovarriasztó vegyületet juttatnak a levegőbe, ezzel együtt pedig az állatra is. Egyes kutatások összekötötték a reakciókat a felszabadult mintákkal, majd arra jutottak, hogy a növényen való hempergés, valamint a gyűrése és tépése sokkal többet szabadít fel ezekből a rovartaszító szerekből.

A mostani tanulmány során tizenhat egészséges, laboratóriumi macska vett részt a vizsgálatban. A munkafolyamat során a ketreceik elé összegyűrt leveleket tettek, valamint petricsészékben elzárt mintákat is. A kutatócsoport mindezek mellett más egyéb teszteket is végzett az állatokon különböző növényi kivonatok felhasználásával, vagy például a megrongált leveleket körülvevő illékony vegyületek koncentrációjának megfigyelésével.

Egy cica macskament\u00e1t r\u00e1gcs\u00e1l

Fotó: Shutterstock

Végeredményként megállapították, hogy a megrongált növény valóban sokkal több rovartaszító illatanyagot juttatott a környezetbe, mint az egészségesen megmaradt levelek. A tanulmányról így beszélt egy szakértő:

„A nepetalaktol az összes iridoid több mint 90 százalékát teszi ki az ép levelekben, de ez a sérült levelekben körülbelül 45 százalékra csökken, mivel a többi iridoid nagymértékben megnövekszik. A sérült leveleknek megfelelő megváltozott iridoidkeverék sokkal hosszabb reakciót segített elő a macskákban.”

A növényekből és más természetes forrásokból — például ízeltlábúakból — előállított rovarírtó szerek használata nem ismeretlen az állatvilágban. Többek között a makik parazitakezelésként ezerlábúakkal dörzsölik be a testüket, egyes madarak pedig citrusfélék levét kenik szét a tollaikon.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert