Rózsaszín agy, rózsaszín háttér előtt

A magas IQ szinttel ez a meglepő tulajdonság is társul

A különösen magas IQ szinttel rendelkező emberek hajlamosabbak a cikkünkben felsorolt emberi tulajdonságokra.


A magas intelligencia lehetővé teszi az emberek számára, hogy sokkal jobban elképzeljék a lehetséges rossz forgatókönyveket. Emiatt a szorongás érzése is növekszik.

A különösen magas IQ-val rendelkező emberek sokkal többet agyalnak egy egy szituáció negatív végkimenetelén, ami miatt a szorongásuk és ezzel együtt a depresszió lehetséges kockázata is növekszik - derül ki a Psy kutatásából.

A vizsgálatban 126 ember vett részt, akik szorongás, depresszió és IQ-teszteket végeztek el. Az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy a magasabb IQ-val rendelkező emberek többet aggódnak és ezáltal szoronganak, mint kevésbé intelligens társaik.

„A verbálisan intelligensebb emberek részletesebben képesek mérlegelni a múlt és a jövő eseményeit, ami intenzívebb aggodalomhoz vezet. A magas non-verbális intelligenciával rendelkező egyének jobbak a nem verbális jelek feldolgozásában, ami csökkenti a múltbeli események újrafeldolgozásának szükségességét.”

A tanulmány figyelembe vette, hogy a szorongó emberek gyakran rosszabbul teljesítenek a teszteken, beleértve az intelligenciateszteket is.

Ezen kívül a kutatás azt is megállapította, hogy az akut depresszió tünetei csökkenthetik az ember optimális teljesítési képességét egy intelligencia teszten.

Korábbi kutatások pedig azt mutatták ki, hogy az alacsony intelligenciájú emberek is hajlamosak az aggodalomra és a szorongásra azonban egészen más okokból kifolyólag.

Nyitókép: Shutterstock