Marilyn Monroe

Tudta, hogy a médiának szüksége van rá - 60 éve halt meg Marilyn Monroe

Hatvan éve halt meg Marilyn Monroe, akinek életét sokszor a tragikus jelzővel illetik a köztudatban, és a patriarchális Hollywood passzív áldozataként emlékeznek rá. De ahogy Monroe egykori barátja, a 92 éves Amy Greene mondja: „sosem volt áldozat, fiatal, életerős nő volt, aki szerette az életet, szerette a bulit és jól érezte magát.” A Reframed: Marilyn Monroecímű dokumentumfilm-sorozat új színben tünteti fel a színésznőt.

A köztudatban élő leírásokkal ellentétben Marilyn Monroe okos üzletasszony volt, aki megértette az iparág nőgyűlölő szabályait, és a maga javára játszotta azokat. Többek között ez is kiderül a színésznő egészen más oldalát bemutató Reframed: Marilyn Monroe-ból, mint ahogyan eddig ismertük.

„Sokkal érdekesebb, okosabb és viccesebb volt, mint azt valaha is el tudtam volna képzelni. Úttörő volt, aki a politikai erőviszonyokat a saját céljaira tudta használni"

– nyilatkozta róla Sam Starbuck, a dokumentumfilm-sorozat executive producere,

Segített létrehozni saját hollywoodi imázsát

A Norma Jeane Mortenson néven született Monroe, ahogy korának sok sztárja, igazi hollywoodi termék volt – nevét, hajszínét és származási történetét egy piacképesebb imázs érdekében változtatták meg. Első szerződését a 20th Century Foxnál írta alá Ben Lyon ügyvezetővel, akitől a Marilyn-re keresztnevet kapta .

Az akkor modellként dolgozó nő azonban ragaszkodott hozzá, hogy használhassa a Monroe vezetéknevet, anyja leánykori nevét.

Életének ezen a pontján, körülbelül 20 évesen Monroe már sok mindenen túl volt: szexuálisan zaklatták, skizofrén anya nevelte, aki éveket töltött pszichiátriákon, de ekkor már túl volt első házasságán is, amely azért köttetett, hogy a tizenhat éves lány ne kerüljön árvaházba.

Monroe ekkor már tudta, hogy filmes karriert szeretne. Szerencséjére egy fotós ellátogatott a van Nuys-i hadianyaggyárba, ahol Monroe az 1940-es években dolgozott, így a lány felmondott, és egy modellügynökséghez szerződött. Közben elvált első férjétől, aki nem támogatta a karrierjét és elkezdte felkeresni a stúdiókat, hogy színészkedni kezdjen.

Marilyn és a férfiak

Amikor a 20th Century Fox bemutatta a nyilvánosságnak Monroe-t, jó mélyre temették bonyolult családtörténeté, ami helyett piacképesebb sztorit kapott. A stúdió árvaként tüntette fel a lányt, akit bébiszitterkedés közben fedeztek fel. Monroe nemcsak aláírta a G-besorolású háttértörténetet, hanem pelenkát cserélt fotókon és felolvasott gyerekeknek egy történetet, amely 1947-ben „Pretty Sitter Sittin’ Pretty” címmel futott be.

Monroe színészkurzusokon vett részt, és órákat töltött a fotósokkal, hogy kiismerje, hogy mutat a legjobban a képeken. De a férfiak uralta stúdiórendszerben Monroe csak ennyit tehetett meg egyedül.

„Azt hiszem, Marilyn elfogadta, hogy randevúznia kell, hogy elérje, amit akar. Nem hiszem, hogy valaha is ezt kellett volna választania. De legalább volt benne döntés a részéről”

– nyilatkozta róla Mira Sorvino, aki Monroe-t alakította az 1996-os Norma Jean című filmben.

21 évesen, miután a 20th Century Fox úgy döntött, hogy nem újítja meg szerződését, Monroe a dokumentumfilmek szerint „bensőséges kapcsolatot” alakított ki Joseph Schenck filmstúdió ügyvezetővel, aki később meggyőzte Harry Cohnt, a Columbia Pictures produkciós vezetőjét, hogy szerződtesse Monroe-t hat hónapra.

Az 1940-es évek végén Monroe Johnny Hyde-dal, a nála jóval idősebb ügynökével került viszonyba. Barbara Leaming Marilyn Monroe-ról szóló életrajzban azt írja Hyde-ról, hogy nagyon szerelmes volt Marilynbe, és úgy hitt benne, meg abban az álmában, hogy sztár legyen, ahogy korábban senki sem.

Johnnynak köszönhetően Monroe egyre több szerepben tűnt fel és a legjobb rendezőkkel dolgozhatott együtt. Szerepelt pédául John HustonAz aszfaltdzsungelében és a Joseph Mankiewicz által rendezett Mindent Éváról című filmben.

Ennek ellenére Monroe soo befolyásos férfit utasított vissza, és bár elfogadta Hyde segítségét karrierje egyengetésében, állítólag a pénzét sosem.

1952-ben, mielőtt Monroe kitört volna a Szőkék előnyben című fimmel, megjelent Monroe Florabel Muir újságíróval közösen írt cikke Wolves I Have Known (Farkasok, akiket ismerek) címmel, a hollywoodi ragadozó férfiakról. Ebben Monroe ezt írta:

„Az első igazi farkasnak, akivel találkoztam, szégyellnie kellett volna magát, mert megpróbált kihasználni egy egyszerű kölyköt… Adott nekem egy forgatókönyvet, hogy olvassam el, és elmondta, hogyan kell pózolni olvasás közben. Minden póznál hanyatt kellett feküdni, bár a szavak, amiket olvastam, úgy tűnt, nem erre a pozitúrára szólítottak fel.”

Bár Monroe egy férfi nevét sem árulta el a cikkben, az, hogy a sajátját viszont hozzáadta, kockázatos volt.

1949 nyarán Monroe-t New Yorkba küldték, hogy népszerűsítsen egy részt a Marx testvérek Love Happy című filmjében. Monroe, aki Kaliforniában született és nőtt fel, soha nem járt New Yorkban, és azt képzelte, hogy olyan lesz, mint amilyennek a képeken és a filmeken látta: havas. Így gyapjú öltözetben és kalapban érkezett.

„Nem tudta, hogy meleg lesz. De ahelyett, hogy új ruhákat vásárolt volna, így vágott bele a reklámkampányba és pózolt a gyapjúöltönyben és kalapban, hatalmas mosollyal az arcán, fagylalttölcsérrel a kezében"

– mondja Starbuck, aki szerint Monroe nagyon értette, hogyan kell brandet építeni és ügyesen is ment neki.

Monroe az ötvenes évek elején számos szerepet kapott, amiben fürdőruhában kellett megjelennie, és aranyásót vagy a szexiségét kihangsúlyozó nőt kellett alakítania. De elhatározta, hogy a lekicsinylő és elutasító szerepek ellenére sztár lesz, és a publicistákhoz fordult, hogy megtanulja a sztárság művészetét. Szűk ruhákban, későn kezdett megjelenni a bulikon, hogy felhívja magára a figyelmet, és megteremtette a szexi filmsztár auráját, mely jól illett a képernyőn látható szerepeihez.

„Rájött, hogy az emberek szeretnének róla képeket készíteni, tudni akarnak róla. Ilyen szempontból olyan volt, mint egy eredeti Kardashian. Hatalmas lett volna az Instagramon, minden idők legnagyobb influenszere. És volt humorérzéke az egészhez – például, hogy egy fotózáson krumpliszsákban jelent meg"

– mondja róla Sorvino a dokumentumfilmben.

1954-ben a 20th Century Fox arra kényszerítette Monroe-t, hogy szerepeljen a The Girl in Pink Tights musicalben. Monroe-nak nem tetszett a a forgatókönyv, ahogy az sem, hogy Frank Sinatra az ő fizetésének a háromszorosát fogja keresni ugyanabban a produkcióban. Amikor megtudta ezt, kisétált a díszletből és nem ment vissza a forgatásra.

A stúdió felfüggesztette, de Monroe nyaralásként használta ki a felfüggesztést – még abban az évben feleségül Joe DiMaggio baseballjátékoshoz, és állítólag idő előtt értesítette a fotósokat, hogy képeket készíthessenek a nászukról.

„Tudta, hogy a médiának szüksége van rá, és a média tudta, hogy szüksége van rájuk”

– mondja Tamblyn a róla szóló dokumentumfilmekben.

Monroe és a 20th Century Fox végül kibékült, a stúdió beleegyezett, hogy a színész ne szerepeljen a Pink Tights című filmben, helyette Monroe főszerepet kapott Billy Wilder Hétévi vágyakozáscímű filmjében.

Saját produkciós cég 

Miután fellbomlott a házassága DiMaggióval – és Monroe úgy érezte, hogy még mindig nem tud jó szerepeket vagy tiszteletet szerezni a 20th Century Foxnál –, New Yorkba ment, hogy újrakezdje. Beköltözött Milton Greene fotós és felesége otthonába, agol a számtalan fotózás során Greene-nel együtt dolgoztak azon, hogy finomítsák a képét, és elkezdjék a méltóbb és tekintélyesebb Monroe-t tükrözni a fényképek. Monroe és Greene közösen dolgozták azt a tervet, hogy kilépnek a stúdiórendszerből, és létrehozzák a Marilyn Monroe Productionst.

„A probléma az volt, hogy [a 20th Century Fox feje] Darryl Zanuck valóban nem szerette Marilynt. Volt egy hibája, amiért nem adta meg neki a megfelelő részeket. Nem tisztelték az iparágon belül. Ő pedig ezt akarta: tiszteletet"

– nyilatkozta róla Greene.

Monroe abban reménykedett, hogy a saját produkciós cége ezt meghozza majd. A sajtó azonban nem vette komolyan a törekvést.

A Vanity Fairnek nyilatkozva Sam Starbuck executive producer úgy fogalmazott, hogy Monroe „megelőzte korát.

Szerintem a világ nem állt készen rá. Azt hiszem, a stúdiófőnökök valóban irányítani akarták őt, és lekicsinyelni, de ő visszavágott. Ez az egyik legmeglepőbb dolog benne – hihetetlenül bátor volt. Ezt a nőt alábecsülték és elbocsátották, de valójában aktív ügynökként, úttörőként kell ünnepelni.

(Vanity Fair)

Nyitókép: