Történelmi felfedezés: sikerült kideríteni, milyen vastag a Mars belseje

Történelmi felfedezés: sikerült kideríteni, milyen vastag a Mars belseje

Egy svájci kutatócsoport állítása szerint a NASA InSight marsjárójának adatai segítségével sikerült kideríteniük, milyen vastag a Mars kérge.


A szakemberek szerint úgy tűnik, hogy a bolygó fő hőforrása a radioaktív tórium és az urán bomlásának eredményén alapul.

Ez azt jelenti, hogy a vörös bolygó belseje meglepően hasonlít a Földéhez, amely részben szintén a radioaktív elemek bomlásából származó hőre támaszkodik annak érdekében, hogy melegen tartsa a magját.

A kutatócsoport az InSight küldetése során észlelt legerősebb marsi rengés során kapott adatokat elemezte.

Ez is érdekelhet: Ritka meteoritra bukkant a Mars felszínét kutató rover

A Doyeon Kim, a projekt szeizmológusa által vezetett csapat szerint a szeizmikus hullámok elég erősek voltak ahhoz, hogy háromszor megkerüljék a Marsot.

A szakemberek az új tanulmányukban az epikus rengés adatait arra használták fel, hogy meghatározza a marsi kéreg vastagságát, amelyről kiderült, hogy átlagosan 42 és 56 kilométer között van.

Ez azt jelenti, hogy a marsi kéreg sokkal vastagabb, mint a Földé vagy a Holdé. A kisebb bolygótestek általában vastagabb kéreggel rendelkeznek, mint a nagyobbak

– fogalmazott Kim a közleményben.

A projekt résztvevői megállapították, hogy a bolygó kérgének sűrűsége az északi síkságon és a déli fennsíkon hasonló, ami Kim szerint „nagyon izgalmas" eredmény, amely lehetővé teszi, hogy a szakemberek véget vessenek a Mars kérgének eredetéről és szerkezetéről szóló tudományos vitának.

Forrás: Futurism

Kép: Planet Volumes/Unsplash