A Mars

Szerves sokféleségre bukkantak a Tissint marsi meteorit mintáiban

A Tissint marsi meteorit mintáit kutatva a szakértők sok szerves összetételre bukkantak. Ezek segíthetnek megérteni, hogy valaha létezett-e élet a vörös bolygón, illetve a Föld jövőjével kapcsolatban is számos előreutaló jelet biztosíthatnak.


A Tissint névre keresztelt minta egy, a Marsról származó meteorit. Az űrsziklát 2011. július 18-án a marokkói Tissint falu közelében találták meg. Azóta kutatások elengedhetetlen részét képezi. Egy hét kilogrammos kőzetről van szó, ami jelenleg az ötödik űrminta, amit hivatalosan is marsi eredetűnek bélyegeztek.

A vizsgálatok során a szakértők a Tissint minden szerves összetételét részletesen elemezték. Végeredményként „változatos kémiát és komplex molekulák bőségét” határozták meg a kőzet belsejében. Ez arra utal, hogy a szerves anyagok változatos egyvelegét tartalmazza, ami a bolygónkon életre utaló jelnek számít. Ennek ellenére nem világos, hogy más planétákon is érvényes-e ez az összefüggés.

A szerves molekulák négy elsődleges osztálya a szénhidrátok, a fehérjék, a nukleinsavak és a lipidek. Dr. Philippe Schmitt-Kopplin — a kapcsolódó tanulmány vezető szerzője — így nyilatkozott a kutatási területre gyakorolt hatásukról:

„A Mars és a Föld evolúciójának számos közös vonása van. Míg az élet a mi szülőbolygónkon keletkezett és virágzik, az a kérdés, hogy létezett-e valaha a Marson. Ez egy nagyon forró kutatási téma, amelyhez mélyebb ismeretekre van szükség szomszédos bolygónk vizeiről, szerves molekuláiról és reaktív felületeiről.

Az ilyen gazdag szerves bőséget kialakító folyamatok és eseménysorozat megértése új részleteket tár fel a Mars lakhatóságáról és potenciálisan azokról a reakciókról, amelyek az élet kialakulásához vezethetnek.”

Egy kis videós ismertető a Tissint meteoritról:


A kutatók mindezeken felül eddig sosem észlelt marsi magnéziumvegyületek sokaságát is azonosították. Ezek részletesebb információkkal szolgálhatnak a vörös bolygó felszíne alatt végbemenő geokémiai folyamatokról.

A jelenlegi vizsgálati eredményeket összefüggésbe hozhatják az eddigi egyik legjelentősebb marsi kőzet adataival. Az ALH 84001-et az 1990-es évek végén kutatták nagy erőkkel. Kezdetben úgy vélték, hogy az űrszikla mikrokövületeket tartalmaz, ellenben az adatokat azóta nem tudták bizonyítani. A korábbi eredményeket figyelve a csillagászok túl gyorsan arra a következtetésre jutottak, hogy élet nyomaira bukkantak.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a Tissint milyen titkokat rejteget számunkra, viszont már most is érdekes adatokkal kecsegtet a jövőre nézve.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert