A Mars

400 nap után egy marsi egység végre megtalálta, amit egészen idáig keresett

13 hónappal a leszállása után a Mars területeit tanulmányozó Perseverance rover felvételeket készített arról, melyet mindenképp látni szerettek volna a kutatók, ezek után pedig nekikezdhet küldetésének további szakaszaihoz.


Az egység Marsra szállása során a leszállórendszer számos része terült el különböző területeken a felszínen, egészen pontosan egy 200 méter átmérőjű részen. Normális esetben a rover a küldetés korai szakaszában rövid kitérőt tehetett volna, hogy képeket készítsen a maradványokról, viszont egy rögösebb útvonalon kellett átkelnie annak érdekében, hogy egy kutatók számára fontos, South Séítah nevű területen felvételeket készíthessen.

Visszafelé haladva, küldetésének 404. napján azonban sikeresen megpillantotta azt az ejtőernyőt, melynek segítségével biztonságosan a kerekein tudott landolni 2021. február 18-án. A leszállást segítő eszközrészt — amely a távolban, a rover jelenlegi helyétől délre látható —a Perseverance MastCam-Z kamerája rögzítette.

Mindezek után a rover a második nagy feladata felé vette az irányt, ahol folytatja majd a megfigyeléseit. A következő tudományos szakaszban egy hatalmas folyónak a kiszáradt deltájára emlékeztető területről készít majd képeket. Jelenleg folyamatosan halad a célja felé, különlegessége pedig, hogy minden eddigi egységnél gyorsabban képes közlekedni.

Naponta több órán keresztül megy, és bár kevesebb, mint egy tized mérföldet megtenni 60 perc alatt, teljesítményével így is megdöntötte az eddigi roverek rekordjait, ugyanis 351. nap során 319,8 métert tett meg.

Korábban a Curiosity többször is képes volt 100 métert haladni alkalmanként, de a 200 métert még egyik korábbi modell sem közelítette meg. Ez egyrészről a technológia fejlesztéseinek köszönhető, valamint a barátságosabb és kevesebb viszontagságokkal járó útvonalnak is.

Forrás: ScienceAlert