Menstruációs termékek: betétek, menstruációs kehely és tampon, kék háttéren

Az első ország, amely ingyen adja a menstruációs termékeket

Skócia lesz hétfőn a világ első olyan országa, amely 2020-ban mérföldkőnek számító jogszabály elfogadását követően biztosítja a menstruációs termékekhez való általános, ingyenes hozzáférést.


A tanácsok és az oktatási szolgáltatók törvényileg kötelesek lesznek ingyenesen hozzáférhetővé tenni a menstruációs termékeket mindenkinek, akinek szüksége van rá – közölte a skót kormány vasárnap kiadott közleményében.

„Az ingyenes menstruációs termékekhez való hozzáférés biztosítása alapvető fontosságú az egyenlőség és a méltóság szempontjából, és megszünteti a hozzáférés pénzügyi akadályait. Büszkék vagyunk arra, hogy mi vagyunk az első nemzeti kormány a világon, amely ilyen lépéseket tesz”

– mondta Shona Robison szociális igazságügyi miniszter.

A skót parlament 2020 novemberében egyhangúlag megszavazta a menstruációs termékekről szóló törvényjavaslatot, amely törvényes joggá tette a higiéniai termékekhez való ingyenes hozzáférést a középületekben.

Az egészségügyi termékek már eddig is ingyenesek voltak a tanulók és diákok számára, de a törvényjavaslat jogi kötelezettséget rótt a miniszterekre, hogy biztosítsák, hogy bárki hozzáférhessen hozzájuk.

Az iskoláknak, főiskoláknak és egyetemeknek is ingyenesen elérhetővé kell tenniük a mellékhelyiségeikben egy sor időszakos terméket.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök annak idején üdvözölte a döntést.

„Büszkén szavaztam meg ezt az úttörő jogszabályt, amely Skóciát a világ első olyan országává teszi, amely ingyenes menstruációs termékeket biztosít mindenkinek, akinek szüksége van rá. Fontos politika a nők és a lányok számára”

– írta Twitter-posztjában.