Föld felé tartó meteorokról készített illusztráció

Az elmúlt évszázad egyik legnagyobb meteoritdarabjára bukkantak​

Az Antarktisz jeges vidéke kifejezetten előnyös terület a meteoritdarabok kereséséhez. Most egy kutatócsoport tagjai nagy felfedezést tettek, hiszen egy olyan kőzetre bukkantak, ami az elmúlt 100 év egyik legnagyobb megtalált űrsziklája.


Az Antarktisz jeges táján a száraz, sötét sziklák kiemelkednek a környezetükből, így könnyebben észre tudják venni őket. Emellett, ha vízbe esnek, a gleccserek akkor is nagy eséllyel a felszínre hozzák őket előbb-utóbb. Mindezek értelmében az a vidék nagyon hasznos az űrkutatások szempontjából, a közlekedés viszont megnehezíti a folyamatokat.

A legutóbbi nagy felfedezéshez a kutatócsoport tagjai több napot töltöttek a szabadban táborozva. Egyik helyről a másikra hószánokkal és gyalog mentek. A felderítésben nagy segítségükre volt egy térkép, amit a mesterséges intelligencia használatával készítettek el. Ehhez figyelembe vették a jég áramlását, a hőmérsékletet és a felszín lejtését is, majd a rendszer meghatározta azokat a helyszíneket, ahol nagy valószínűséggel meteoritdarabokra lehet bukkanni.

A munkálatokat siker koronázta. Az egyik megtalált kőzet azért is különleges, mivel méretét tekintve az elmúlt évszázad legnagyobbjai között van. Ebben az időintervallumban hozzávetőlegesen 45 ezer űrsziklát azonosítottak hasonló módszerekkel az Antarktiszon. A szóban forgó darab súlya 7,6 kilogramm.

„A meteoritok esetében nem feltétlenül a méret számít, hiszen még az apró mikrometeoritok is hihetetlenül értékesek tudományos szempontból. De természetesen egy ilyen nagy meteorit megtalálása ritka, és nagyon izgalmas"

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében a kutatók szavait.

A felfedezés a mellette talált négy új, kisebb kőzettel együtt a Belga Királyi Természettudományi Intézetbe lesz átszállítva. Ott tudományos kísérleteknek vetik alá őket, hogy megtudjanak mindent a származási helyükről, az idevezető útjukról, illetve a sajátos tulajdonságaikról.

Nyitókép: Shutterstock