Nézz fel az égre! Érkezik az év első meteorraja

Nézz fel az égre! Érkezik az év első meteorraja

A 2024-es év első meteorzápora hamarosan a tetőfokára hág, de készen kell állnunk, ha el szeretnénk csípni őket.


A Quadrantidák2024. január 4-én az egyezményes koordinált világidő szerint 12:53-korérik el csúcspontjukat, és óránként akár 110-120 meteor is átrepülhet a légkörön. Ez az egyik legintenzívebb meteorzápor, amely évente az égboltot ékesíti. Csúcspontja azonban mindössze hat órán át tart, mielőtt lecseng, így azoknak, akik lemaradnak róla, újabb 12 hónapot kell várniuk a következőre.

A Quadrantidák sugárzási pontja – vagyis az a hely az égen, ahonnan a meteorok látszólag származnak - az északi féltekén a Nagy Medve alatt, a Boötes és a Draco csillagképek között található.

A meteorrajok, melyek az éjszakai égbolton látható legcsodálatosabb látványosságok közé tartoznak, akkor keletkeznek, amikor a Föld a Naprendszerben utazó szikladarabok által hátrahagyott törmelékeken halad keresztül. A legtöbb ilyen szikladarab üstökös, de néhány meteorzáport aszteroidák is produkálnak.

Ez a helyzet a Quadrantidák esetében, amelyek szülője a 2003 EH1 nevű aszteroida. A 2003 EH1 egy úgynevezett kőzet-üstökös is lehet, azaz egy olyan aszteroida, amely üstökösszerű tulajdonságokkal rendelkezik, például elliptikus pályával. A 2003 EH1 elliptikus pályája 5,5 év alatt kerüli meg a Napot. A tudósok úgy vélik, hogy egy kihalt üstökösről lehet szó, amelyből kifogyott a jég, és most poros és száraz.

A Quadrantidák megfigyeléséhez szerencsére nincs szükség távcsőre, ugyanis szabad szemmel is jól láthatók.

Nyitókép: Photo by Austin Schmid on Unsplash

(Science Alert)