Egy csillagos égboltról készített fotó

Ennél pontosabb ábrázolást még nem láttuk a világegyetemről​​

Mivel a kozmosz fejlődésének túlnyomó részében nem voltunk jelen, így az egészet darabkákból kellett összerakni, hogy egy valószínű képet kapjunk. Elkészült az eddigi legpontosabb szimuláció, melyből megérthetjük az univerzumunkban történő dinamizmusokat.


Ha a világegyetem létezésének az idejét egy földi évre szűkítjük, akkor az emberiség csupán az utolsó percben jelent meg december 31-én. A finnországi Helsinki Egyetem kutatói szuperszámítógépek segítségével készítették el a modellt, amely a valaha volt legnagyobb és legpontosabb, világegyetem fejlődéséről készült szimuláció, melyet emberi aggyal el lehet képzelni.

A szimuláció a SIBELIUS-DARK nevet kapta, és a Naprendszertől nagyjából 600 millió fényévre terjed ki a térfogata. A lehető legtöbb galaxist tartalmazza: Virgo, Coma, Perseus galaxisok, a Tejútrendszer és az Androméda galaxisok, valamint a Local Void és a Great Attractor is szerepel rajta.

A szimul\u00e1ci\u00f3 n\u00e9h\u00e1ny r\u00e9szlete

Fotó: McAlpine et al., MNRAS, 2022

A több hetes számolás és kutatómunka után a tudósoknak össze kellett vetniük eredményeiket a valós univerzum megfigyelési felméréseivel. Ennek folyamán lehetőségük nyílt megvizsgálni a kozmológia hideg sötét anyag modelljét, ami az univerzum fejlődésének feltérképezésében a jelenlegi szabvány.

„A szimulációk egyszerűen feltárják a sötét anyagra és a kozmikus gázra ható fizikai törvények következményeit az Univerzumunk 13,7 milliárd éve alatt. Az a tény, hogy képesek voltunk reprodukálni ezeket az ismerős struktúrákat, lenyűgözően alátámasztja a standard hideg sötét anyag modellt, és azt mutatja, hogy jó úton járunk az egész univerzum fejlődésének megértése felé."

— olvashatjuk Carlos Frenk, kozmológus szavait a ScienceAlert cikkében.

A felmérések sikerrel zárultak, és a szimuláció azt bizonyítja, hogy a standard hideg sötét anyag modell képes előállítani az összes galaxist, amit a szomszédságunkban látunk, bár még rengeteg tesztet és vizsgálatot igényel ez a témakör.


Nyitókép: Unsplash/Denis Degioanni