A Syroco cég által tervezett különleges vitorlás hajó

A világ leggyorsabb vitorlását tervezte meg ez a francia startup

A francia startup kezdeményezés nem csak az eddigi, vitorlás által elért sebességrekordot akarja megdönteni, hanem a jövőben meg akarja reformálni a kereskedelmi hajózást is, ezzel csökkentve az emberek széndioxid-kibocsájtását.


A jelenlegi világcsúcsot Paul Larsen állította fel 2012. november 24-én Vestas Sailrocket 2 nevű hajójával. A namíbiai Walvis-öbölben ért el 55,32 csomót, ami több, mint 102 kilométer/óra. Alexandre Caizergues, a Syroco nevű cég társalapítója ezt a csúcsot szeretné felülmúlni járművével. Elmondása szerint nem ugyanazt a koncepciót követi csapatával, mint a Sailrocket, hanem egy teljesen új szemszögből közelíti meg a vízi közlekedést.

Az új fejlesztés a Robb Report cikke szerint 80 csomóval tud majd haladni, ami majdnem 150 kilométer/óra haladási sebességnek felel meg.

A Moonshot I névre keresztelt hajón a két tervező mellett — Caizergues és társa, Yves de Montcheuil — vitorlázók, hajóépítészek és helikoptertervezésben jártas szakemberek dolgoztak együtt. Alkotásuk tulajdonképpen a víz felszínén suhan, és egy különleges fóliát használ, hogy fent tudjon maradni.

A fő probléma, aminek megoldásán a mai napig dolgoznak, az a nagy sebesség miatt megjelenő kavitáció. Ennek a fizikai jelenségnek köszönhetően a fólia alatt levegőbuborékok keletkeznek, aminek hatására csökken a hajó sebessége. A probléma kiküszöbölésére olyan speciális formájú fóliákat tesztelnek, amik megfelelőek lehetnek kis és nagy sebességnél is.

A rekord megdöntéséhez Caizergues véleménye szerint még egy évre van szükség, utána viszont nagy távlatokban gondolkodnak találmányukkal kapcsolatban. A kereskedelmi hajózásba is szeretnék átülteti az új technológiát, ezzel ugyanis jelentősen csökkenteni tudnák a gyártás és szállítás következtében történő széndioxid-kibocsájtást.