egy nő a lábát emeli sportruhában

Kedvtelen vagy? Ez a mozgásforma a legjobb hangulatjavító a tudomány szerint

Egy új kutatás kimutatta, hogy van egy mozgásforma, amivel hatékonyabban leküzdhető a depresszió, mint az antidepresszánsokkal vagy a terápiával.Az új tanulmány szerint a tánc az egyik legjobb módja a depresszió kezelésének. A kutatást végző ausztrál kutatók célja az volt, hogy meghatározzák a depresszió kezelésének legelőnyösebb módját, ehhez a különböző mozgásformák, az antidepresszánsok, a kognitív viselkedésterápia és e kezelések kombinációinak hatékonyságát vizsgálták.

A kutatók 218 különböző, 14 170 résztvevő bevonásával végzett vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a tánc nemcsak hatékonyabb kezelés, mint a séta, a kocogás, a jóga, a tai chi és az erőnléti edzés, de a depresszió tüneteinek enyhítése szempontjából hatékonyabb, mint az antidepresszánsok szedése vagy a terápia.

Figyelemre méltó, hogy a különböző demográfiai csoportok eltérő reakciókat mutattak a gyakorlatokra és a szokásos kezelésekre. A nők például nagyobb tünetcsökkenést tapasztaltak az erőnléti edzés és a kerékpározás hatására, míg a férfiak pozitívabban reagáltak a jógára, a tai chi-ra és az aerobik edzésre pszichoterápiával párosítva.

Az idősebb résztvevőknek a jóga és az aerobik edzés pszichoterápiával kombinálva tett jót, míg a fiatalabb résztvevőknél az erőnléti edzés mutatott nagyobb javulást. Összességében azonban a tánc bizonyult a leghatékonyabb mozgásformának a depresszióban szenvedők számára.

egy l\u00e1ny fejhallgat\u00f3val a fej\u00e9n t\u00e1ncol

Fotó: Shutterstock

A PsychCentral szerint a tánc hangulatjavítóként hathat azáltal, hogy növeli a neurotranszmitterek aktivitását az agyban, fokozza az önbecsülést és javítja a tudatosságot. Emellett korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a tánc segíthet az embereknek abbahagyni a töprengést, mivel ösztönözi a jelen pillanatra összpontosítást.

A táncot már régóta a szomatikus terápia erőteljes formájának tartják – egy olyan terápiának, amely fizikai megközelítéseken keresztül segíti elő az elme átprogramozását −, és most ez az új kutatás megerősíti, hogy valóban el lehet táncolni a bluest.


Forrás: Dazed

Nyitókép: Shutterstock