Ébresztőóra és napi rutin szavak fekete táblán

Nem is gondolnád, mennyi előnye van a napi rutinmunkák végzésének

Kellemetlennek tartod a házimunkát? Ezek a előnyök talán megváltoztatják a véleményedet.

Főzés, takarítás, mosogatás, fűnyírás, ágyazás. Ezek a házimunkák sosem érnek véget, csak ismétlődnek, mint egy megszakadt lemez. Unalmasak. Vagy mégsem?

Bár sokan a házimunkát szükséges rossznak tartják, tudományosan megalapozott okok szólnak amellett, hogy változtassunk a házimunkához való hozzáállásunkon. Kiderült, hogy azok elvégzése ugyanis jót tesz az egészségünknek, mind fizikailag, mind mentálisan, és nem mindig úgy, ahogyan azt gondolnánk.

Íme, mit mondanak a legújabb kutatások a hétköznapi háztartási feladatok értékéről:

1. A házimunka kreatív problémamegoldáshoz vezethet

Ahogy a kutatók az Inspired by Distraction: Mind Wandering Facilitates Creative Incubation (Az elme vándorlása elősegíti a kreatív inkubációt) című tanulmányukban állítják, az igénytelen feladatok elvégzése lehetővé teszi, hogy az elme oda vándoroljon, ahová akar. Az elménk szünetet kap, és lehetővé teszi, hogy a régi problémákat új szemmel nézzük. Valójában az igénytelen feladatok több kreatív ötletet serkentettek, mint az igényes feladatok vagy a puszta pihenés.

2. A házimunka összefügg a demencia alacsonyabb kockázatával

Annak kiderítésére, hogy milyen tevékenységek kapcsolódhatnak a demencia alacsonyabb arányához, a kutatók hatalmas mennyiségű egészségügyi adatot elemeztek a UK Biobankból. Mintegy 500 000 résztvevőt, akiknek átlagéletkora 56,5 év volt, átlagosan 10,7 éven keresztül követtek nyomon.

Ahogy itt összefoglalták, a kutatók megállapították, hogy azoknál, akik a legtöbbet sportoltak, a háztartási munkákat végezték, valamint naponta látogatták a barátaikat és a családtagjaikat, 35, 21, illetve 15 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kockázata, mint azoknál, akik a legkevésbé foglalkoztak ezekkel a tevékenységekkel. Ezek az összefüggések nem jelentenek ok-okozati összefüggést, de jól szemléltetik, hogy egyszerű életmódbeli változtatásokkal milyen nagy különbségek lehetnek az egészségben – írja Christopher Bergland, a Psychology Today blogger munkatársa.

3. A házimunkák egészségfejlesztő testmozgási csemegék

A „testmozgási csemege” olyan apró, akár aprócska fizikai aktivitásra utal, mint például az, hogy egy ideig tartó ülés után néhány percig állunk, kétperces sétát teszünk, vagy elvégezünk egy olyan házimunkát, mint például a konyhasöprés.

A kutatók a 30 másodperctől, például a lépcsőn való felsétálástól a 10 percig, például a szobabiciklin való kerékpározástól kezdve vizsgálták a mozgás közbeni „falatkák” hatását. Az egészségre gyakorolt hatások között szerepelt a memória és a hangulat javulása, a koordináció erősödése, az érelmeszesedés, a cukorbetegség és az elhízás kockázatának csökkenése, valamint a hosszú élettartam növekedése.

Ez igencsak kifizetődő egy rövid idő- és energiabefektetésért. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az étkezés utáni bármilyen rövid ideig tartó aktivitás, például az állás, a házimunka vagy (ami a legjobb) egy kétperces séta még a vércukorszintet is csökkentheti – olvasható ebben a jelentésben.

4. A házimunkák elvégzése növelheti a motivációt

Mi a legfontosabb készség a viselkedésváltoztatásban? BJ Fogg, a Tiny Habits: The Small Changes That Change Everything írója azt állítja, hogy a legfontosabb készség a sikerek felismerése és megünneplése. Ezért van az, hogy akár egy apró feladat elvégzése, például az ágyazás, elégedettségérzetet adhat, és motiválhat a következő feladatra, és a következőre, és a következőre.

5. A házimunka jót tesz a mentális egészségnek

A házimunkák elvégzése növeli az önhatékonyság érzését, amelyet röviden úgy definiálnak, hogy az ember hisz abban, hogy rendelkezik a céljai eléréséhez szükséges képességekkel és készségekkel.

Az önhatékonyság, amelyet először Albert Bandura pszichológus dolgozott ki az 1970-es években, bizonyítottan növeli az önbizalmat és a motivációt. Az alacsony önhatékonyság vagy tanult tehetetlenség szorongással, depresszióval, reménytelenséggel és motivációhiánnyal jár együtt, míg a magasabb önhatékonyság az életelégedettséggel, önbizalommal, társas kapcsolatokkal és növekedési gondolkodásmóddal hozható összefüggésbe.

6. A házimunka jót tesz a gyerekek mentális egészségének

A házimunkák megtanulása megtanítja a gyerekeknek a szükséges háztartási készségeket, és olyan „mesterélményeket” nyújt, amelyek növelik az önbizalmat. Hogy még inkább bátorítsa a gyerekeket, Lea Waters pszichológiaprofesszor azt ajánlja, hogy a szülők hozzanak létre egy „sikernarratívát” azáltal, hogy észreveszik a gyerek apró sikereit, és elismerik ezeket az eredményeket.

7. A házimunka elvégzése csökkentheti a stresszt

A Floridai Állami Egyetem egy kis tanulmánya azt vizsgálta, hogy a mosogatással járó házimunka, ha tudatosan végezzük, csökkentheti-e a stresszt. Egy 51 diákból álló csoport segítségével felfedezték, hogy azok a mosogatók, akiket arra utasítottak, hogy mosogatás közben legyenek figyelmesek – a szappan illatára, a víz melegére és az edények tapintására koncentrálva –, 27 százalékkal csökkentették az idegességüket, és 25 százalékkal növelték a mentális inspirációt (lásd az 1. pontot).

A rendetlenséget csökkentő házimunkák a stresszt is csökkenthetik. Különböző tanulmányok szerint a rendetlenség összefüggésbe hozható a magasabb kortizolszint, a stresszhormon emelkedésével, és a fókuszálást is akadályozhatja.

8. A házimunka egy lehetőség az „énidőre”

Az ismétlődő házimunkák elvégzése lehetővé teszi, hogy hozzáférjünk a belső gondolatainkhoz, elgondolkodjunk rajtuk, és elvonuljunk a rohanó életünkből.

(Psychology Today)

Nyitókép: Shutterstock