egy mosolygó nő a mosogatógép mellett

Lehet, hogy te is rosszul töltöd fel a mosogatógéped? Erre figyelj!

Ha egy kicsit kilépsz a megszokásokból, sokkal jobb teljesítményre bírhatod a masinát − és talán még a törött poharakat és a rettegett vízfoltokat is elkerülheted.
Te sem szereted, ha valaki más rakosgatja az edényeket a mosogatógépedbe, mert megvan a szokásos kis módszered a feltöltésre? De a helyzet az, hogy valószínűleg a te módszered sem annyira ideális − legalábbis ami a szakértői véleményt illeti.

A legfontosabb dolog, amire a mosogatógép betöltésekor gondolni kell, hogy ha a víz nem ér el valamit, akkor az nem lesz tiszta.

A legnagyobb hiba, amit hajlamosak vagyunk elkövetni, a poharakkal kapcsolatos. A szakértők azt ajánlják, hogy a mosogatógépben a fogakhoz tegyük őket, ne pedig föléjük. (A fogak azok a felső és alsó állványon kiálló rudak, amelyek az edényeket tartják és elválasztják egymástól). Ellenkező esetben még károsíthatod is az anyagot.

Ráadásul van egy másik ok, amiért érdemes a poharakat így elhelyezni, és meggyőződni arról, hogy kifelé dőlnek, távolabb a gép közepétől. Ha ferdén tartod őket, az segít abban, hogy a víz könnyebben lefolyjon a tisztítás után, így sokkal kevésbé valószínű, hogy durva vízfoltok keletkeznek rajtuk.

Az evőeszközök egy teljesen más tészta, de szintén nagy bizonytalanságot okozhatnak.

teli mosogat\u00f3g\u00e9p

Fotó: Unsplash

A szakértők szerint ha a mosogatógépednek van felső szintje, akkor a kanalakat, villákat és késeket sorba rendezheted azon a felső, lapos állványon, és így tisztíthatod meg őket, fektetett állapotban. De ha az alsó szinten lévő kosarat használod, akkor is van egy előnyösebb berakási mód.

A kanalakat érdemes felváltva felfelé és lefelé betenni, ha nem akarjuk, hogy két kanál egymásba illeszkedjen, és így az egyik ne kapjon vizet. A késeket pengéjükkel lefelé kell a kosárba tenni, a villák fogai viszont álljanak felfelé.

Egy másik fontos kérdés? A túlzsúfoltság.

A profik szerint jobban jársz, ha inkább kétszer lefuttatod a gépet, és tiszta edényeid lesznek, mintha túl sokat próbálnál beletuszkolni egyszerre, és a végén törött, koszos edényeket kapnál.

A betöltésnél törekedj arra, hogy a tányérokat, tálakat és egyéb tárgyakat elölről hátrafelé és ferdén rakd egymásra, úgy, hogy a piszkos oldaluk a mosogatógép közepe felé nézzen. A műanyag tálakat, tányérokat és tárolóedényeket tartsd a legfelső szinten, mivel a gép alján lévő fűtőelem megolvaszthatja és elgörbítheti őket. Ha a villákat, kanalakat és késeket egy kosáron belül csoportokra osztod, időt és energiát takaríthatsz meg a kiürítésnél.

Sokan döntenek úgy, hogy az edényekről berakás előtt lekaparják az ételmaradványokat, de az öblítést elkerülik, mivel a mosogatógépek energiatakarékosabbak, mint a kézi mosogatás.

Ha pedig a ciklus lejár, az ajtaja fölé gondosan elhelyezett konyharuha segíthet elnyelni a gépben lévő gőz nagy részét, így az edények sokkal szárazabban kerülnek ki belőle.

Forrás: Mentalfloss

Nyitókép: Shutterstock