Nő bézs színű ruhában pakolja a mosogatógépet

Büdös a mosogatógéped? 3 ok állhat a háttérben

A háztartást vezető nők számára az emberiség legjobb találmánya a mosogatógép. Időtakarékos, kényelmes, egyszerű a kezelése. Azonban a kellemetlen szagok forrása is lehet, ha nem tartjuk karban megfelelően. 3 oka lehet annak, hogy miért büdösödik a mosogatógéped.


Élelmiszer-maradék

Több oka is lehet annak, ha a mosogatógép idővel szagossá válik. Az egyik leggyakoribb ok az, ha a mosogatógép szűrőjében és a szórókarokban ételmaradékok halmozódnak fel. Ez főként akkor szokott előfordulni, ha a mosogatógép nincs minden nap használva, csak heti párszor. Ilyenkor érdemes inkább azt a pár edényt kézzel elmosni, hogy a benne maradt ételmaradványok ne szagosítsák el a gépet. Illetve takarítsuk ki rendszeresen a mosogatógép szűrőjét.

Állóvíz 

A mosogatógépben kialakuló szagok másik gyakori oka az állóvíz. Az eldugult lefolyók állóvizet okozhatnak a mosogatógépben vagy a lefolyócsövekben. Az állóvíz táptalajt jelent a baktériumok és más mikroorganizmusok számára, amelyek büdös szagot árasztanak, és csökkentik az edények tisztaságát is.

A megoldás azonban egyszerű: ellenőrizzük rendszeresen, hogy nincs-e dugulás és biztosan megfelelően le tud folyni a víz.

Penész

És végezetül a harmadik gyakori oka a mosogatógépek szagának az, ha penészes vagy régi a gépezet. Ha már évek óta teljes használatban van, akkor lehet, hogy lejárt a szavatossági ideje.

Az öreg mosogatógépek ugyanis kevésbé hatékonyan tisztítják az edényeket, és az elhasználódás miatt kellemetlen szagokat bocsáthatnak ki. Ebben az esetben érdemes lecserélni a gépet.

A penész és a penészgomba nedves környezetben fejlődik. Ha a mosogatógépet nem tisztítjuk vagy tartjuk karban megfelelően, dohos vagy penészes szagot érezhetünk. Érdemes tehát rendszeresen megtisztítani a gépet ecetes-vizes oldattal, vagy kifejezetten mosogatógép-tisztítószerrel.

Hogyan előzzük meg a szagokat?

Szerencsére ez a probléma könnyen megelőzhető és orvosolható is. Ha rendszeresen tisztítjuk a mosogatógépet, illetve ügyelünk rá, hogy ne maradjanak ételmaradványok benne és szárazon tartjuk, akkor a kellemetlen szagokat megelőzhetjük. Ezen kívül pedig beszerezhetünk mosogatógép illatosítót is.

Nyitókép: Getty

(Better Homes)