A Nap

Egy űrszonda vészesen közel került a Naphoz — elképesztő felvételek készültek

A Solar Orbiter nevű űrszonda március 26-án lépett be a megfigyelési mezőbe, így pedig olyan közel került a Naprendszer fő csillagjához, mint még semmi korábban. A képek, melyeket készített a küldetése során, lenyűgözték a kutatókat.


A korábbi időszakban már láthattunk felvételeket arról, ahogy a Solar Orbiter megközelíti a Napot, viszont a most közzétett videó egyenesen a rászerelt kamerák képeiből mutatja meg az égitestet. Korábban semmilyen ember által készített mérőeszköz nem tudott ilyen közel kerülni a csillaghoz. Egészen pontosan 500 Celsius-fokos hőmérsékleten repült át a szonda.

Az egység felvételei és mérései hatalmas változásokat hozhatnak a Nap kutatásába. Egyrészről azért, mert hihetetlen közelségbe képes jutni, valamint azért, mert olyan szögekből látja a csillagot, melyek más eszközökkel vagy a Földről kémlelve egyáltalán nem láthatók. Például — mivel a bolygónk a Nap egyenlítőjének a pályáján mozog — nem tudjuk megfigyelni a két oldalán lévő pólust.

Március 30-án a Nap déli pólusáról készített felvétel egy olyan régiót tárt fel, ahol a mágneses mezővonalak ívesen elfordulnak. Emellett egy „sündisznónak” becézett vonásra is rábukkantak, mely egy viszonylag kicsi, körülbelül 25 ezer kilométer átmérőjű régióból áll, valamint csak extrém ultraibolya tartományban tudták leképezni, hogy felfedjék a benne zajló tevékenységeket.

„A képek valóban lélegzetelállítóak. Még ha a Solar Orbiter holnap le is állna az adatfelvétellel, akkor is évekig lekötne, hogy mindezt megfejtsem."

— mondja David Berghmans napfizikus a ScienceAlert cikkében.

Az Orbiter fő célja, hogy segítsen a tudósoknak megérteni a Nap hatását a teljes helioszférára, vagyis a napszél által meghatározott napenergia-hatáskörre. A szerkezet minél közelebb kerül a kiinduláshoz, annál pontosabb adatokat képes közölni. Mivel a Nap jelenleg különösen aktív, így bőven látni érdekes történéseket rajta, ez pedig csupán az első mérési időszak volt, a jövőben pedig 14 hasonló következik még, melyek ennél is sokkal közelebb juthatnak a középponthoz.

Nyitókép: Shutterstock