A Mars

Kutatók szerint rejtélyesen dübörög valami a Mars felszíne alatt

A kutatók eddig még sosem észlelt, dübörgő rengésekre figyeltek fel a vörös bolygó felszíne alól, ami arra enged következtetni, hogy maga az égitest mégsem kihalt, mint ahogy azt korábban feltételezték. Mi okozhatja a rejtélyes jelenségeket és mit jelentenek?


A tudósok sokáig úgy vélték, hogy a Marsnak nincsen mágneses mezője, éppen ezért alkalmatlan az élet fenntartására. Ezt a mezőt a bolygók felszíne alatt található dinamó hozza létre, és többek között ennek köszönhető, hogy a Földön minden élet védve van a kozmikus sugárzásoktól. Mindezek értelmében azok a feltételek, melyek az élethez szükségesek, ezen az egy tulajdonságon állnak vagy buknak.

2018-ban érkezett meg a NASA InSight nevezetű leszállóegysége az égitestre, mely a küldetése során elkezdte vizsgálni a vörös bolygó szívverését. Mint kiderült, a Mars dübörög. Az eszköz a küldetése során eddig több száz rengést jegyzett fel, ez a mennyiség pedig elég ahhoz, hogy a szakértők viszonylag pontos képet kapjanak a felszín alatti világról.

„Annak ismerete, hogy a marsi köpeny még mindig aktív, döntő fontosságú annak megértéséhez, hogyan fejlődött a Mars bolygóként. Ez segíthet megválaszolni a Naprendszerrel kapcsolatos alapvető kérdéseket, valamint a Mars magjának, köpenyének és a jelenleg hiányzó mágneses mezejének állapotát és fejlődését"

— olvashatjuk Hrvoje Tkalčić, geofizikus szavait a ScienceAlert cikkében.

Tkalčić és kollégái az adatok kinyerése után olyan rengések után kezdtek kutatni, melyeket a gép valamilyen okból kifolyólag nem észlelhetett. A kezdés óta további 47 szeizmikus eseményt vettek észre. Ezeket megvizsgálva arra jutottak, hogy a kisebb remegések valószínűleg összefüggésben vannak a nagyobb rengésekkel.

A felfedezéseik után azt kellett kideríteniük, hogy mi miatt képződnek ezek a jelenségek. Menet közben kizártak olyan tényezőket, mint a Mars holdjának befolyása, így nem maradt más lehetőség, mint hogy a bolygó belsőjében folyamatosan aktív vulkanikus események mennek végbe.

Ezek az adatok segíthetnek megismerni a kutatóknak a Mars mágneses mezejét, valamint annak egykori kialakulását, majd a leállását is. Azért fontos felfedezni pontosabban a bolygó mechanikáját, mert így a szakértők jobban fel tudnak készülni a következő küldetésekre és céltudatosabban megtudják határozni a terveket.

Nyitókép: Unsplash/Planet Volumes