Egy rakéta kilövése (illusztráció)

Kudarcba fulladt a kilövés — egy hónapot késik az Artemis 1 indítása

A NASA Artemis-projektjének tesztkilövését ismét elhalasztották több mint egy hónappal. Már második alkalommal mondják le a próbát technikai okok miatt, az űrügynökség szóvivői viszont azt mondják, hogy akkor történik meg a kilövés, amikor minden készen áll.


A tesztkilövés első kísérletét azért törölték, mert a mérnökök nem tudták a rakéta négy RS-25-ös magfokozatú hajtóművének egyikét biztonságos hőmérsékletre hűteni a felszállásig. Ezúttal, amikor a rakétát szuperhűtött folyékony hidrogén üzemanyaggal töltötték fel, riasztás jelezte a mérnököknek, hogy az egyik hajtómű tömítésén rés keletkezett.

A problémának nem volt gyors megoldása a szakértők szerint, így visszavitték a járműszerelő épületbe, hogy a következő alkalomig kiküszöböljék a bajt.

Bill Nelson, a NASA adminisztrátora azt mondta, hogy a következő lehetőség október elején lenne, viszont más projektek elsőbbséget élveznek, így október közepéig halasztották a kilövést.

A terv az volt, hogy a két teszt közül valamelyik elindul az első útjára, mellyel előkészítenék a maximum 2025-re időzített, akkor már legénységgel történő holdraszállást, ami az emberiség első visszatérését jelentené a Holdra 1972 óta.

Ez azért is fontos, mivel a NASA eltökélt célja, hogy hosszú távon jelen legyen az emberiség az objektumon.

„Akkor megyünk, amikor készen áll. Addig nem , és különösen nem most, egy tesztrepülésen, mert terhelni és tesztelni fogjuk még, és vizsgáljuk a hőpajzsot, valamint meggyőződünk róla, hogy minden rendben van, mielőtt négy embert felültetünk a tetejére"

— olvashatjuk Nelson szavait a ScienceAlert cikkében.

A projekt célja, hogy az Artemis 2 ugyanazt az utat tegye majd meg a jövőben, mint az első, viszont négyfős emberi legénységgel a fedélzetén, az azt követő kilövés pedig az első nőt és az első színes bőrű embert küldi majd a Holdra. A másodikra a tervek szerin 2024-ben, míg a harmadikra egy vagy két évvel azután kerülhet sor.

A 2017-es kezdete óta az Artemis kifejlesztése már több mint 40 milliárd dollárba került, az előrejelzések szerint pedig ez az összeg 2025 végére 93 milliárdra nőhet. A NASA képviselőinek elmondása alapján úgy vélik, hogy a projekt megéri a magas költségeket, mivel a jövőben inspirálhatják ezáltal a technológiai újításokat.

Nyitókép: Shutterstock