Egy napfogyatkozásról készített fotó (illusztráció)

Szürreális videók mutatják, hogyan néz ki egy napfogyatkozás a Marson

A napfogyatkozások a Földön nem csak látványosak, hanem több szempontból is egyedülállók az univerzumunkban. A Marson is megfigyelhetők ilyen jelenségek, viszont kicsit sem hasonlítanak a bolygónkról látható eseményre. Ezúttal egy marsjáró rögzített felvételt az ottani látványról.


A Mars holdjai a Phobosz — az ógörög nyelvben félelmet jelent — és a Deimosz — rettegés — 7,65, illetve 30,35 óránként keringenek a Mars körül. Ezekkel ellentétben a Hold 27 nap alatt kerül meg minket, azonban nem ez az egyetlen lényeges eltérés. Sokkal kisebbek és jóval gömbölyűbbek is.

Teljes napfogyatkozáskor a Földön a Hold korongja tökéletesen elfedi a Napot. Ez mindenképp egyedülálló jelenségnek számít a világűrben, ugyanis megfelelő méretek és távolságok szükségesek hozzá. Tudni illik, a Hold nagyjából 400-szor kisebb a fő csillagunknál, viszont hozzávetőlegesen 400-szor közelebb is van hozzánk.

Ennek köszönhetően néha a két objektum egyforma méretűnek hat. Mivel azonban egyik pályája sem tökéletesen kör alakú, így a méretük a keringési helyzettől függően kissé nagyobbnak vagy kisebbnek tűnhet. Az elhelyezkedés és a méret után nem szabad elmenni az idő kérdése mellett sem, ugyanis a Hold sokkal közelebb kezdte életét a Földhöz, jelenleg pedig évente körülbelül 3,82 centiméterrel távolodik.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából 600 millió év múlva a Földön sem lesz már látható teljes napfogyatkozás.

Az ottani események sokkal inkább átvonulások, hiszen a holdak soha nem takarják el teljesen a Nap fényét. Különleges módon viszont jellegzetes hatások is megfigyelhetők az adott pillanatokban.

A Mars InSight leszállóegység — a szeizmikus aktivitás mérésére tervezett megfigyelőállomás — a Phobos árnyékolása során csak kissé dől meg az események alatt. A tudósok ezt a csökkent napsugárzásból eredő nagyon enyhe hűtőhatás eredményének tulajdonítják.

A Phobos sziluettje egyébként nagyobb, mint a Deimosé. Egészen pontosan a Nap fényének 40 százalékát takarhatja ki. Az események megfigyelése fontos lehet a jövőbeli kutatásokban. Többek között össze tudják majd kapcsolni a Phobos mozgását a Marsra gyakorolt gravitációs hatásával, és ezt az információt felhasználhatják a Mars titokzatos belsejének megértéséhez.

Forrás: ScienceAlert

Nyitókép: Unsplash/Justin Dickey