Kilövésre kész a NASA úttörő rakétája

Kilövésre kész a NASA úttörő rakétája

A NASA végre a floridai Kennedy Űrközpontban lévő indítóálláshoz gurította a hatalmas rakétáját.


A gigantikus Space Launch System nevű rakéta most a Space Coast felett magasodik, és várja az első útját. A tervek szerint augusztus 29-én, hétfőn, amerikai keleti idő szerint reggel 8:33-kor fog felszállni.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a rakéta tetején ülő Orion űrhajó megteszi hosszú útját a Hold körül és vissza, ami a modern űrkutatás potenciálisan úttörő pillanata lesz, és megteremti az alapját a Hold felszínére irányuló új, legénységgel ellátott küldetéseknek.

Ezúttal azonban nem lesznek űrhajósok a fedélzeten. Az Izraeli Űrügynökség által épített két próbababa, Helga és Zohar, tesznek egy kört az Orionnal, hogy megmérjék, mekkora sugárzást kell elviselniük az űrhajósoknak a jövőbeli küldetések során.

A következő misszió, az Artemis II – amely az előzetes tervek szerint 2024 májusában indul, és amelynek során már valódi legénység fog a Holdra utazni – az első ehhez hasonló küldetés az Apollo 17 közel 50 évvel ezelőtti indulása óta.

A NASA késések és kudarcok végeláthatatlan sorozatával küzdött, amelyek többször is kitolták a közelgő projekt premierjének időpontját. Az év elején a rakéta nedves főpróbája során a NASA mérnökei technikai problémákkal és több hidrogénszivárgással küszködtek, ami késleltette a visszaszámlálást.

Mint a The New York Times rámutat, még mindig nem tudni, hogy a NASA-nak lesz-e ideje augusztus 29-ig kijavítani az összes szivárgást.

Nyitókép: Unsplash

Forrás: Futurism