Anna Sorokin

Német örökösnőnek hazudta magát, lecsukták, ma influenszer

Anna Delvey mindössze 31 éves, de rengeteg életet élt már. Volt orosz bevándorló, divathallgató, befolyásos New York-i társasági figura, művészeti és kulturális vállalkozó és elítélt bűnöző. Mi van most az Inventing Anna című sorozatot ihlető Anna (Delvey) Sorokinnal?

A Netflixen nemrég debütált Inventing Anna orozata Anna Sorokin gyors felemelkedését és még meredekebb süllyedését mutatja be. Sorokin éveket töltött Manhattanben, butikhotelekben lakott, drága éttermekben étkezett, és úgy szórta a pénzt, mintha nem lenne holnap. Hogy miből? Nem a saját keresetéből.

A nő a 2010-es években számos New York-i nagyágyútól csalt ki több százezer dollárt, melyért 2017-ben 12 év börtönbüntetésre ítélték. Sorokin ebből összesen négy évet ült le, majd jó magaviseletéért tavaly szabadlábra helyezték.

Sorokin körül azóta is rendesen zajlik az élet, szabadulása után néhány héttel őrizetbe vette a bevándorlásügyi hivatal, miután a német állampolgárságú nő vízuma rég lejárt, így kitoloncolás vár rá az Egyesült Államokból.

Abban a néhány hétben azonban, míg szabadlábon volt, Sorokin rendezte adósságait. A Netflixtől a sorozat jogai után kapott 320 000 dollár egy részét arra használta fel, hogy visszafizesse a 200 000 dollárt, amellyel a bankoknak tartozott, majd további 25 000 dollárt fizetett New York állam bírságának.

Miután rendezte adósságait, bejelentkezett a Manhattan belvárosában található NoMad Hotelbe, és influenszerré avanzsált, az Instagramon posztolt képein a börtön utáni életét osztotta meg követőivel. Emellett számtalan interjút adott, néhány merész kijelentéssel megfűszerezve a börtönben szerzett tapasztalatairól.

A Good Morning America című műsorban azt állította, hogy a Rikers-sziget börtönében eltöltött idő „terápiás” volt. Ezután bérelt egy lakást Manhattanben, és népszerűsíteni kezdett egy lehetséges új divat-együttműködést a Hood By Air korábbi tervezőjével, Paul Cupóval. Mindezek mellett pedig felbérelt egy videóst, hogy dokumentálja új életét.

2021 márciusában Sorokint letartóztatták a bevándorlási hatóságok, mivel rég lejárt a vízuma. A nőt március 26-án tervezték volna visszatoloncolni Németországba, de továbbra is őrizetben van az Egyesült Államokban, mivel menedékjogért folyamodott azzal az indokkal, hogy ő és a családja számos fenyegetést kapott Németországból „a bűneivel kapcsolatos médiavisszhang miatt, és attól tart, hogy „megtorlást kap majd, amiért megszégyenítette hazáját”.

Sorokin menedékkérelmét az amerikai hatóságok 2021 júniusában elutasították, de gyorsan fellebbezett. Annak ellenére, hogy ügyvédje számos kísérletet tett arra, hogy szabadlábra helyezzék, amíg a fellebbezésével kapcsolatos végső döntésre vár, Sorokin továbbra is az Orange County Büntetés-végrehajtási Intézetben van őrizetben.

A nő januárban elkapta a koronavírust, és több mint egy hetet töltött karanténban.

„Biztos vagyok benne, hogy élek, de évek óta nem voltam ilyen beteg”

– olvasható az Insidernek nemrég írt cikkében.

Sorokin még mindig döntésre vár bevándorlási státuszáról.

Kiutasítják?

Az Immigration and Customs Enforcement (ICE, Bevándorlási és Határvédelmi Hivatal) nem feltétlenül az együttérzéséről híres, így Sorokin jó eséllyel visszakerül Németországba. Úgy tűnik azonban, hogy a nő kész keményen harcolni, hogy ez ne történhessen meg.

A bírósági dokumentumokból kitűnik, hogy Sorokin és ügyvédje jelenleg azt a taktikát választotta, hogy állítólag „nem kapott választ” kérelmére (arra kérte a Bevándorlási Fellebbviteli Tanácsot, hogy adják ki újra a fellebbezését elutasító határozatot, mert csak a felülvizsgálati kérelem benyújtásának 30 napos határideje után kapott értesítést a határozatról).

Amint arra Sorokin az Insider cikkében rámutatott, ki tudja, mennyi időbe telik ennek megoldása oda-vissza, de aegy ideig még biztos nem kerül vissza Németországba.

Nyitókép: Instagram / theannadelvey