3 dolgozo no egy irodaban

Ezekben a városokban jobban keresnek a fiatal nők, mint a férfiak

A nők és a férfiak közti bérkülönbség az egész világon magas. Bár elég ritka, azért létezik: van néhány olyan város a világon, ahol a fiatal nők átlagosan többet visznek haza, mint a férfiak. Hol vannak ezek, és miért alakult így?

Sajnos a világ nagy részében a nők és férfiak keresetének egyenlősége még csak távoli álom, ahogy mi is beszámoltunk róla, sajnos Magyarországon is még romlott is a helyzet néhány százalékot. Hiába nőttek jellemzően mindenütt a bérek, a magyar nők béremelése 0,8%-kal kevesebb volt, mint férfi munkatársaié, és a nők teljes fizetése átlagosan 20%-kal alacsonyabb, mint a férfiaké. A nyugati országoknál ha picit jobbak is a százalékok, az arányok nagyjából ugyanígy alakulnak.

Van azonban néhány amerikai város, ahol a nők felborították a papírformát. Egy friss kutatás szerint 22 városban (köztük New York, Washington D. C. és Los Angeles, tehát a legnagyobb metropoliszok) a millenial és Z-generációs korú nők magasabb fizetést kapnak, mint férfitársak.


A térképen látszik, hogy a sötéttel jelölt, jól fizető zónák nem túl gyakoriak, az ország nagy részén a nők fizetése még a 70%-át sem éri el a férfiakéhoz képest.

Ezzel még a magyar átlagnál is rosszabb a helyzet – habár itthon nem készült ilyen pontos, városokra lebontott vizsgálat, de az egészen biztos, hogy Magyarországon is nagy a város-vidék ellentét a nők fizetése szempontjából, és a városok felhúzzák az átlagot.

Miért pont ezek a városok?

Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy azért ezek a városok vezetnek, mert itt nem csak a helyiek mérkőznek meg az állásokért, hanem rengeteg az átlagnál tehetségesebb és elszántabb vidéki fiatal költözik el otthonról, és választja a metropoliszokat, hogy megvalósítsa álmait. Rájuk jellemző a magas végzettség és a tudatos karrierépítés, valamint a bérek egyenlőtlenségének tudatában nagyobb valószínűséggel hajlandóak kiállni magukért és a fizetésükért a főnökük előtt.

Azt is fontos kiemelni, hogy a két nem közti bérszakadék mindig is a 20 és 30 közti nőknél volt a legalacsonyabb, hiszen ők még általában a gyerekvállalás előtt állnak, a helyzet azonban rohamosan romlik a gyermekek születése után. A szülési szabadság és a gyerekek lebetegedése miatti hiányzások szinte kizárólag a nőket terhelik, a munkáltatók pedig a legtöbb esetben nem túl toleránsak ezzel kapcsolatban.

Ezek az adatok ugyan valamelyest javítják az átlagot, de ahogy világszerte, úgy Amerikában is nőjogi szervezetek dolgoznak azon, hogy kicsikarjanak olyan politikai változtatásokat, amelyek pozitívan befolyásolják az ügyet. New Yorkban például sikerült elérni, hogy hamarosan kötelező lesz feltüntetni a fizetést az álláshirdetésekben, hogy ne lehessen kihasználni azt, hogy ha valaki szerényebb, és nem mer sokat kérni, míg egy nagyszájú, hangosabb fellépésű jelentkező ugyanazért a feladatért nagyságrendekkel többet kaphasson.